AVŞAR KAZ TANDIR

İstanbul Maltepe’de Bulunanı Avşar Restoran, Kars Ve Ardahan Yöresel Yiyecekleri Olan Başta Kaz Eti, Kaşar Peyniri, Bal Ve Kımi Turşusu Olmak Üzere Ulusal Medyada Tanıtımı İçin Gönüllü Tanıtım Elçisi Oldu

YEME&İÇME 30.04.2023 09:59:00 0
AVŞAR KAZ TANDIR

Merkezi İstanbul Maltepe’de bulunan Ardahan Eğitim Vakfı (AREV) Başkanı İlter Avşar, Kars ve Ardahan yöresel yiyecekleri olan başta Kaz eti, Kaşar peyniri, Bal ve Kımi turşusu olmak üzere ulusal medyada tanıtımı için gönüllü tanıtım elçisi oldu. Başkan Avşar, yaptığı projeleri  kmphaber.com'a anlattı.

- Öncelikle İlter Avşar kimdir?

İlter Avşar: Ardahan Hoçvan Gölgeli köyünde doğdum. 1982 doğumluyum. Evli iki çocuk babasıyım. İstanbul’a herkes gibi bizde göç ettik. Ticarete babamın izinden giderek başladım. Daha önce küçük Çamlıca korusunda bir restoran işlettik. Ben kendimi çocukluğumda bu sektörün içinde buldum. Mutfağında, çayından, bulaşığından ve garsonluğundan başlayarak hizmete devam ediyorum. Ama bizi biz yapan onore eden, gururlandıran yaptığımız işin lezzetini aldığımız hikaye şu son beş yıldır. Çünkü kendi yöremizin ürünü ile ön plana çıktığımız için çok mutluyum. Farkındalık yaratarak serhat bölgemiz ürünlerini tanıtmak ve tattırmak adına daha da şevkle çalışma heyecanımız arttı diyebilirim. Ticaretin dışında bu farkındalığı gurur abidesi olarak görmeye başladık.

- AREV ile farkındalık yaratan başarı hikâyenizi anlattır mısınız?

İlter Avşar: Kısa adı AREV olan Ardahan Eğitim Vakfı 2013 yılında kuruldu. 8 kişilik bir yönetim kurulu ile 3 kişilik denetleme kurulumuzla öncelikle “GELECEĞİ OKUTUYORUZ” sloganımız ile yola çıktık. Amacımız Ardahan’da bir nebzede olsa çocuklarımız için neler yapabiliriz düşüncesiydi. Karınca kararınca onlardan bir tane çocuğumuzun elinden tutabildikse ne mutlu bize. Bu süreçte vakıf çalışmalarımızla güzel işlere imza attık. Özellikle robotik kodlama atölyelerimizde kısa bir çalışmayla önce Türkiye’de robotik kodlamada dereceye giren çocuklarımız  daha sonra yurt dışında robotik kodlamada Çin Halk Cumhuriyeti’nde 356 eğitim kurumu arasında ilk 10’a girmeyi başararak önemli bir yarışmayı kazandılar. Ardahan’ı, Türkiye’yi Avrupa’da temsil ederek başarılı projelere imza atan çocuklarımız için şu anda Ardahan’da üç tane kodlama sınıfımız var.

-Geleceği okutmak adına yaptığınız dayanışma geceniz gündeme damga vurmuştu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

İlter Avşar: AREV 10 yıldır aktif olan bir süreçte en büyük mutluluğumuz saygıdeğer abimiz Doğan Şentürk’ün destekleri ile robotik kodlamada dünya çapında Ardahan’ı vizyona çıkardık. Bize her konuda yol gösteren Doğan Şentürk abiye sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum. İşin mutfak kısmında olan kıymeti ekibimize ayrıca teşekkür ediyorum.

- Son zamanlara ulusal televizyon kanallarında Kars, Ardahan kazını Türkiye gündemine getirdiniz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

İlter Avşar: Biz mekanımızda kaz lezzetlerini İstanbul ile tanıştırıp, tattıracağız dediğimizde herkes bize gülüyordu. Buna talep olmaz. Boşuna uğraşmayın diye hep telkinde bulundular. Bugün Kars ve Ardahan kazını Türkiye’de ve İstanbul’da marka haline getirdik. Kazın sofrada yerini ve önemini herkese gösterdik. Özellikle ulusal televizyon kanallarından büyük ilgi gördük. Yağını, baharatını atmadan sadece kendi yağıyla pişen ve suyundan da bulgur pilavıyla pişen başka bir lezzet var mı? Lezzet mekanımızda yıllık 5000 bin kaz tükettiğimiz kazımızı tadımlayan müşterilerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca gizli bir hazine olan bizim yöresel kahvaltı seçeneğimiz ile haftanın yedi günü hizmet veriyoruz.. Avşar Kaz Tandır Restoran olarak biz bu yolda ne gerekiyorsa ilk meşaleyi yaktık. Yöremizde bin bir emekle üretilen kazlarını 300 TL’den satsın üretici ben alırım. Köylü üreticinin emeğini gidip Kars ve Ardahan’da görünce bana hak vereceksiniz. Kars ve Ardahan kazı diye Çorum’dan, Afyon’dan alınan kazlar bizim yörenin kazları ile lezzet olarak mukayese edilemez. Çünkü bizim yörenin kazları en çok 2.7 kilogramdır. 4.5 kilogram kaz olmaz kesinlikle. Önceliğimiz İstanbul’da herkese kaz lezzetini tattırmak için restoranımıza herkesi davet ediyoruz. Ayrıca yöresel Kars, Ardahan ve Iğdır kahvaltı seçeneklerimizle de büyük rağbet görüyoruz. Bütün yöresel ürünlerimizi Kars, Ardahan ve Iğdır’dan temin ediyoruz.

- Bölge sivil toplum kuruluşlarının hizmetlerini değerlendirir misiniz?

İlter Avşar: Derneklerimizi tebrik ediyorum herkes kendi çapında karınca kararınca  çalışmalar yaptı. Şimdi yine çalışmalarını yürütüyorlar. Fakat bizim sivil toplum kuruluşları ile bir lobi oluşacağını sanmıyorum. Ama kaz geceleri adı altında yapılan yanlış işlerde konuşulmalı bence. Bugün bile bir kazı Çorum’dan alıp hemşehrine yaptığın dayanışma gecende Kars Ardahan kazı diye yedirirsen bundan lobi olur mu? Lobicilik önce şeffaflıkla başlar. Güvenin saygının olmadığı yerde lobi olur mu? Dernek gecesi yapma kardeşim yapacaksan adabıyla, üslubuyla yap.

 

-Son zamanlarda Ardahan’da merkezi hükümetin yatırımlarını değerlendirir misiniz? Ayrıca kanayan yaramız göçün durdurulması için bir öneriniz var mı?

İlter Avşar: Ardahan güzel bir memleket, sınır kapısında olan bir memleket. Yalnız çam kayak merkezi, Çıldır gölü, hayvancılığın cazibe merkezi, son zamanlarda sabun üreten, kaz üreten, farklı girişimci grupları farkındalık yaratmaya başladılar. Buğday kavlıca, kımi turşusu görücüye çıkmaya başladı. Memleketimiz güzel. Benim içime ukte olan şey Ardahan’ı vizyona çıkarıp yöremizi tanıtıyorum. Ulusal televizyon kanallarında, bugüne kadar Ardahan’dan hiçbir yönetici çıkıp teşekkür etmedi.

- Ardahan Belediyesi’nin çalışmaların değerlendirir misiniz?

İlter Avşar: Ardahan Belediyesi ile şimdiye kadar ortak bir projeye imza atmadık ama hem sanatçı kişiliği hem de siyaset alanında Faruk Demir Başkan dürüst, vizyon sahibi bir hemşehrimiz. Kısa zamanda Ardahan’a artı değer kattığına inandığım bir inanıyorum. Bir önceki belediye başkanımız Faruk Köksoy bey ve milletvekilimiz Orhan Atalay Beyi de yaptığı hizmetlerden dolayı unutmamak gerekiyor. Bölge turizmini şahlandırmak için devletin tesis noktasında elini taşın altına koyması gerekiyor. Göçün nedenleri ile ilgili olarak ortak paydada buluşarak göçü nasıl önleriz? sorusunu tartışmamız gerekiyor. Türkiye çapında hizmet veren iş insanlarımızın geniş katılımlı bir sempozyumda Ardahan’ı eksisi ve artısı ile masaya yatırmalı bence.

 

 

 

 


İlginizi Çekebilir

AKİRA BACK İSTANBUL “1 YAŞINDA”!

ANKARA’YI KAHVE KOKULARI İLE BULUŞTURAN FESTİVAL SONA ERDİ

FERİDA BRASSERİE'DE 'TARLADAN SOFRAYA' DÖNEMİ

VEDAT MİLOR: İYİ VE DOĞRU ÜRÜN OLMADAN, İYİ RESTORAN OLMAZ

İYİ DİLEKLER PASTANESİ

YEŞİL KAÇGAR KARADENİZ SOFRASI ERDEM USTA

ROKA PASTANESİ

ELİF PİDE-2

PEÇKO PASTA&CAFE

BEYOĞLU PİDE&LAHMACU SALONU

  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16