FOTOĞRAF SANATÇISI MURAT KAYA “FOTOĞRAF ÇEKMEK İNSANIN KENDİNİ ÇOK İYİ İFADE EDEBİLECEĞİ , MUHTEŞEM BİR SANAT “

Her Seferinde Fotoğraf Hakkında Birşeyler Öğrenmeye Çalıştım Ve Tecrübe Kazandıkça,Yarışmalardan Ödüllerde Peşpeşe Gelmeye Başladı

RÖPORTAJLAR 22.12.2020 03:08:00 0
FOTOĞRAF SANATÇISI MURAT KAYA  “FOTOĞRAF ÇEKMEK İNSANIN KENDİNİ ÇOK İYİ İFADE EDEBİLECEĞİ ,  MUHTEŞEM BİR SANAT “

Bir Komşusunun Bas-Çek Fotoğraf Makinesiyle Başlayan Fotoğraf Macerası İle Bugün  Çektiği Güzelliklerle Ulusal Ve Uluslararası 16 Fotoğraf Yarışmasında 44 Fotoğrafı İle Ödül Kazanan  Murat Kaya’nın Başarı  Öyküsünü  Sayfalarımıza Taşıdı

YENİ SAYFA: Öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz?

  - 1977 yılında Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Akçalar köyünde dünyaya geldim.1 yaşımda babamın tayini nedeniyle, Bursa’ya yerleştik. İlk , orta ve lise öğrenimini Bursa’da tamamladım.  2003 yılında askerlik görevimin ardından Kars’a yerleştim ve orada evlendim. Otomotiv ve pazarlama sektörlerinde çalıştım , yaklaşık 1 senedir bir Alman şirketinde Bölge Müdürü olarak  Erzurum’da çalışmaktayım..

YENİ SAYFA: Fotoğraf sanatına olan ilginiz ve merakınız nasıl başladı?

   - Fotoğraf sanatına ilgim aslında çocukluk yaşlarımda başladı. Küçükken bozuk olan fotoğraf makinelerini açar, içini inceler  ve fotoğrafın nasıl oluştuğunu anlamaya çalışırdım. Güzel çekilmiş tüm fotoğraflar çok ilgimi çeker ve hayranlıkla izlerdim. Özellikle makro fotoğraflar çok ilgimi çekerdi.

Gerçek anlamda fotoğrafa merakım Kars’ta yaşadığım dönemde başladı, yani 7 yıl önce. Bir komşumun basit bas-çek fotoğraf makinesiyle birkaç fotoğraf çekiminden ve yine O’nun Photoshop’tan birkaç fotoğraf işleme tekniğini göstermesinden sonra , artık bir makine almalıyım ve fotoğraf çekmeliyim dedim kendi kendime. Ardından fotoğraf maceram yarı profesyonel bir makine ile başlamış oldu. Fotoğraf sitelerine üye oldum , Kars’a fotoğraf çekmeye gelen fotoğraf sanatçılarıyla çekimlere gittim , youtube’dan çekim tekniklerini öğrenerek kendimi geliştirdim. Her Seferinde Fotoğraf Hakkında Birşeyler Öğrenmeye Çalıştım Ve Tecrübe Kazandıkça,Yarışmalardan  Ödüllerde Peşpeşe Gelmeye Başladı.

 

YENİ SAYFA: Fotoğrafın hangi alanında çekim tekniği ilginizi çekiyor?Açtığınız sergi ve katıldığınız etkinlikler hakkında bilgi verirmisiniz?

 

   - Yaratıcı doğa fotoğrafları , uzun pozlama , yaşam fotoğrafları , vahşi yaşam ve makro alanında fotoğraf çekmek ilgimi çekiyor. Katıldığım bir çok karma fotoğraf sergisinin yanısıra , Kars ve çevresini insanlara daha iyi aktarabilmek amacıyla İstanbul’da 4 adet kişisel fotoğraf sergisi açtım. Bunlar ; İstiklal Caddesi’nde Kars’ın Ötesinde , Etiler’de Vahşi Doğa , yine Etiler’de Karsak , Kadıköy Büyük Klüp’te Oyun isimli fotoğraf sergileridir. Ünlü fotoğrafçı ve belgeselci Coşkun Aral’ın Kış Masalı , Doğu’da Bahar ve Sınır Tanımayan Arılar isimli belgesellerinde fotoğraf sanatçısı ve danışmanı olarak yer aldım.Kars’ı ve çevresini fotoğraflamaya gelen bir çok seyahat acentasına ve fotoğraf sanatçılarına fotoğraf tur organizasyonları gerçekleştirdim.

 Güzel serhat şehirlerimizin bana bahşettiği ve çektiğim güzelliklerle ulusal ve uluslararası 16 fotoğraf yarışmasında 44 fotoğrafım ödül kazandı.

YENİ SAYFA: Fotoğraf  Sanatı zor bir Uğraşımı?

 

   - Hobi olarak başladığım bu sanatta anladım ki fotoğraf çekmek çok zevkli olsa da bir o kadarda zor bir uğraş. İyi fotoğraf çekmek büyük emek istiyor , zor olan denklanşöre basıp fotoğraf çekmek değil , doğru zamanda doğru ışık şartlarında doğru tekniklerle fotoğraf çekmek bence . En önemlisi o anki duyguyu, hissedileni insanlara  hissettirebilmektir. Bazen gece çıkmak gerekir fotoğrafa , bazen güneşli , bazen bulutlu bazen de fırtınalı havada. İliklerine kadar üşümeden, sıcakta yanmadan  çıkmaz fotoğraf.tüm bunların yanında bilgi edinmek , okumak ,araştırmak da uzun bir süreçtir, çok büyük sabır ister fotoğraf çekmek.

YENİ SAYFA: Fotoğraf çekerken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir

   -  Fotoğraf çekerken dikkat ettiğim en büyük unsur  konuyu önceden  belirlemek , ona göre plan program yapıp ,hazırlık yapmaktır. Örneğin bahar aylarında makro çekim yapacaksam öncelikle bana en verimli fotoğraf verebilecek mekanlar seçerim , yanıma makro lensimi , tripotumu ve flashımı mutlaka  alırım. Gece yıldız pozlama yapacaksam , tripodumu , geniş açı lensimi ve kumandam mutlaka yanımda olur. Çekim yapmadan önce de çekim yapacağım konuya göre , makine ve ekipmanımın teknik kurulumunu yaparım. İnsan fotoğrafı çekiyorsam mutlaka izin alırım , doğa ve hayvan fotoğrafları çekerken de elimden geldiğince dikkat ederim. İnsana, doğaya kısaca fotoğraf için olsun ya da olmasın dünyaya saygı duyar, adımlarımı buna göre atarım.

YENİ SAYFA:  Kendinize örnek aldığınız Fotoğraf Sanatçısı kimdir.

  - Her sanatçının kendi tarzını oluşturmadan önce örnek aldığı birileri vardır mutlaka. Hemen hemen herkesin tanıdığı ve herkesin hayranlık duyduğu , benim de her daim yaptığı işlerle taktir ettiğim, izlediğim , hayranlık duyduğum Coşkun Aral’ı her zaman örnek almışımdır kendime.

Şuan üyesi olduğum Gifsad (Gaziantep İpekyolu Fotoğraf Sanatı Derneği) kurucularından Erol Doğaner muhteşem fotoğraflarıyla , dostluğuylu, en baştan beri örnek aldığım bir sanatçı olmuştur.

,Türkiye’nin en iyi dünyanın da sayılı vahşi yaşam fotoğrafçılarından, Süha Derbentde benim vahşi doğa fotoğrafçılığına başlamamdaki en büyük etkiyi yapmış ve iyi bir abi olmuştur.

YENİ SAYFA: Fotoğraf Sanatı dalında ilerlemek isteyen gençlere tavsiyeleriniz var mı? - Fotoğraf çekmek insanın kendini çok iyi ifade edebileceği , kendi duygu ve düşüncelerini insanlara aktarabileceği muhteşem bir sanat bence. Doğayla başbaşa kalıp , rahatlamanın, üretmenin keyfini almanın en güzel yolu. Fotoğrafa yeni başlayanlara bıkmadan usanmadan , sabırla fotoğraf çekmeye devam etmelerini tavsiye ederim.

YENİ SAYFA: Günümüzde insanların fotoğraf sanatına karşı olan ilgisini ne etkiliyor veya arttırıyor? Size göre, sosyal medyanın rolü var mı?

- Günümüzde düşünülerek , ışığı ve tekniği çok iyi kullanılarak çekilmiş ve insanların yoğun ilgisini çeken bir çok fotoğraf var kuşkusuz , tüm kesmin rahatlıkla takip edebildiği bu fotoğrafları insanlara ulaştıran bir çok sosyal medya platformu var , bunların en yaygın olanı instagramdır  ve diğer Sosyal medyanın tabiiki büyük rolü var.

   - Çektiğim fotoğrafları takip etmek isteyenler ,bunca yıllık fotoğrafçılığımın ardından yeni açtığım instagram hesabım olan  muratkayaphotography_official adresini ekleyebilirler.

 

 

 


İlginizi Çekebilir

BAŞKAN KÖYMEN: “MALTEPE’DE YAŞAM VAR DİYEBİLECEĞİMİZ BİR YER HALİNE GETİRMEK ANA HEDEFİMİZDİR.”

BAŞKAN ADAYI YILMAZ. “ KARTAL'IN EN BÜYÜK SORUNU . YÖNETİM VE LİYAKATSİZ YÖNETİCİLER.”

ATEŞ, “AMACIMIZ,ADALETİ YAŞATMAK "

YILMAZ: “170 ÜLKEDE ATTIĞIMIZ HER İMZANIN GEÇERLİLİĞİ VAR.”

"KARS'TA KAZ NURAN ABLANIN ELİNDEN YENİR."

GAZETECİ FETHİ SATICI: "SOSYAL MEDYA,GAZETELERİN PABUCUNU DAMA ATTI"

RESSAM YAĞCI “İNSAN HAYATINA SANAT GİBİ GÜZEL BİR DOKUNUŞTA BULUNMAK, BENİ MUTLU EDİYOR.”

ALTUN: “FOTOĞRAF ÖNCELİKLE TEKNİĞE DAYANIYOR

TÜSİED GENEL BAŞKANI YAĞDIRMA, “AMACIMZ HAK SAHİPLERİNİN VE MAĞDUR KİŞİLERİN YANINDA OLMAKTIR.”

TOĞAY: “KADIN HER ALANDA VAR OLMALI Kİ TOPLUM GÜÇLENSİN.”

  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.6 ° / 13.6 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16