AKKOÇ: “ HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK YANLIŞTIR”

Akkoç: Bölgemiz insanına ve kurumlarına karınca kararınca yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çorbada tuzumuz olsun diye destek oluyoruz.

RÖPORTAJLAR 26.12.2019 07:20:00 0
AKKOÇ: “ HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK YANLIŞTIR”

İş adamı Alihan Akkoç turizm sektörü ve memleketi Ardahan ile ilgili Kmp Haber Gazetesine önemli açıklamalar yaptı.

- Alihan Akkoç kimdir? Öncelikle sizi tanıyalım.

Alihan Akkoç: 1964 Ardahan Göle Köprülü Beldesi’nde doğdum. İlk ve Orta öğretimi Köprülü Beldesi’nde aldım. 1979 yılında Rize’ye göç ettik. Orada hem okudum, hem de turizm sektöründe  çalıştım. İstanbul’da 2 Otelin işletmesini yapıyorum. Türkiye Otelciler Birliği Denetim Kurul Üyeliği ve Yönetim Başkanlığını yapıyorum. Otelciler Birliğinde ayrıca Bakanlık Müfettişleri ile otel denetimine de katılıyorum. Ardahan, Göle ve Köprülü Beldesi STK’larında görev alıyoruz ve her konuda bölgemizle ilgiliyiz.

- Köprülü Spora destek veriyor musunuz?

Alihan Akkoç: Bölgemiz insanına ve kurumlarına karınca kararınca yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çorbada tuzumuz olsun diye destek oluyoruz. Köprülü Spor GÖLE-FED Futbol Turnuvasına hazırlanıyor. Sağ olsun arkadaşlar beni de takımın başkanı olarak uygun görmüşler. Kendi insanlarımıza destek olmak zorundayız.

- STK’larda aktif görev alıyorsunuz. Sizce İstanbul’daki STK’lar ne kadar etkili?

Alihan Akkoç: En son Ankara’da bir toplantıya katıldım. İstanbul’dan Fatih Kaymakamımız ile birlikte katılan  tek STK temsilcisiydim. Toplantının konusu STK’ların emniyet üzerindeki etkinliği. Avrupa Birliği’nin 5.5 Milyon Euro hibe bütçesi var. Fatih ilçesi pilot bölge olarak seçilmiş, bende STK temsilcisi olarak katıldım. Aynı zamanda toplantı İstanbul Hilton Otel’de 2 gün yapıldı. Biz STK’larda Spor faaliyetlerinde yer alıyoruz. Zaten bir insan sosyal olmazsa hayatı biter.

-Ülkemizdeki Otelcilik ve Turizm sektörünün gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Alihan Akkoç: Otelci bazı arkadaşlarımız Otellerini satışa koyacaklar. Çünkü son gelen vergiler ile otel sektörü tamamen tüketildi. Cirodan % 0,75 tanıtım fonu, %2 konaklama vergisi, önce dediler gelen turistten alınacak daha sonra bir torba yasası ile bunu da otelciler ödeyecek. Yani nereye dönersen dön her gün vergiyle uğraşıyoruz. Doluluk oranlarımız çok iyi olmasına rağmen maaş ödeyemiyoruz. Türkiye’ye gelen turist kalitesi belli, halen bizi güvenli ülke konumuna sokmuyorlar. Son yıllarda genellikle Ortadoğu’dan turist geliyordu şimdi Avrupa’dan gelmeye başladılar. Çünkü İstanbul’u Avrupalılar çok seviyor ve özlüyorlar. Gelmek için can atıyorlar. Ama biz yeterince tanıtımımızı iyi yapamıyoruz. Verdiğimiz imaj ile bizi neredeyse Suriye ve Irak ile bir tutuyorlar. Oysa gerçekte bence Türkiye Amerika’dan daha güvenli konumda  bunu anlatamıyoruz.

--Ben Londra’nın en  ücra köşesine gittim, orda bundan 35- 40 sene önce yapılan asansör 50 kişilik. Buradaki asansörü yapan mühendis nasıl yapmışsa bilmiyor mu burada kuyruk olacağını? Bunu eleştirdiğimiz zamanda sanki bir siyasi partiyi eleştiriyormuşuz gibi bize daha önce toplanmayan çöpleri hatırlatıyorlar. Yani doğruyu söyleyemiyorsun, ortam bu olmuş. Taraf olduğumuz müddetçe, gerçekleri konuşmadığımız müddetçe, birlikte yaşama kültürünü geliştirmediğimiz müddetçe bir yere varmamız mümkün değil. Önce bu ülkede birlikte yaşama kültürünü geliştirmek şarttır. Yani dini, dili, ırkı ne olursa olsun 81 milyon insan bir bütündür. Tek bayrak altında yaşamak zorundadır.

- Köprülü Beldesi hak ettiği yerde mi ? Gelişmeleri nasıl görüyorsunuz?

Alihan Akkoç: Şimdi iklim şartları diyorlar ben buna katılmıyorum. Şimdi orada zamanında şimdiki devletle, partiyle bir ilgisi yok, şimdi hala devam eden ötekileştirme yani orada yatırım yapılmıyor. Orada bir alışveriş merkezimiz var mı ?   Bir tiyatromuz, sinemamız var mı? Kültür merkezimiz var mı? Yok. Hayalim Göle veya Ardahan’da bir butik otel yapıp, altında kafeteryası, hamamı, saunası, düğün salonu ve etrafında park, piknik alanı yapmak. Bölgemizde insanlar bir kahvaltı için kalkıp Artvin’e gidip orada yapıyorlar. Bizde neden yok? Bir kültürel faaliyetimiz yok. Yani biz bunları yapamadığımız müddetçe orada göçü durduramazsın. Bir tek iş ,aş değil, önce sosyal, eğitim ondan sonra orada yatırım. Bu gün oralara gidiyorsun yollar felaket bozuk. Orda yol yapılıyor sonra bozuluyor. Her şeyi devletten beklemek yanlıştır. Biraz da kendimiz elimizi taşın altına koyacağız, Tabii ki devlet yanımızda olacak ama biz de orada yapılan işlerin takipçisi, denetleyicisi olacağız.

-Kars, Ardahan ve Göle’de göçü durdurmak için sizce ne yapılması gerekir?

Alihan Akkoç: Öncelikle Erzurum gölgesinden kurtulması gerekir. Erzurum, Kayseri gibi gelişmiş iller kategorisindedir. Peki, Kars, Ardahan neden gelişmiyor? Çünkü Erzurum müsaade etmiyor Oltu’yu geçmesine, yani bir tren garı Ardahan’a yapılacak ona bile ağırlığını koyuyor, onu bile Erzurum’a yapıyor. Erzurum’un siyasi lobisi çok etkilidir ama devletin buna bir çözüm bulması gerekir. Erzurum’un iklimi Kars’tan, Ardahan’dan daha mı iyi ? Aynı iklim var. Erzurum’un tekelinden  kurtulduğu zaman oralarda göç olayının duracağını düşünüyorum. Ne yapılmalı Hayvancılık. Ardahan eski valisi dostumuz manda yoğurdu seviyormuş. Araştırmış Ardahan’da bir manda kalmış. Ben köyden ayrılmadan önce babam köye göre zengindi. Sadece bizim onlarca mandamız vardı. Araştırın oralarda manda kalmamış. Hayvancılık benimsenmemiş. Bakın ben oraya gitsem çok çabuk zengin olurum. Devlet teşvik veriyor, imkân veriyor ama doğru insanlar orda iş yapmak zorunda. Adam oraya gidiyor teşvikini alıyor gelip batıda yatırımını yapıyor. Ben oradan bir kuruş getirmemişim ama buradaki bütün imkânlarımı orası için seferber ediyor

- Eklemek istediğiniz bir dip notunuz  var mı?

Alihan Akkoç: Tabii ki bu ülkede hep beraber yaşayacağız. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için  olduğu zaman o yörenin tanıtımını bütün Türkiye’ye yaptığımız zaman emin olun, Ardahan çok ufak bir il ve geri kalmış bir il. Ben bu geri kalmışlığında kader olduğuna inanmıyorum. Birazda halkımız bu geri kalmışlığın tembelliğini yaşıyor. Tembel olduk. Oysa biz tutuğunu koparan bir toplumun mensuplarıyız. Onun için devlet imkânları da gelecek. Ama önce aynayı önümüze koyup kendimize bakmamız gerekiyor, biz neredeyiz. Kaderimize neden terkediliyoruz? Ağlamayan bebeğe mama vermezler. Biz istemesini de bilmiyoruz. Kim gitmiş devlet kapısında boş dönmüş. Ama doğru iş yapıp, doğru istekte bulunduğumuz müddetçe eminim Devlet eli oraya gelecektir. Her şeyi valilere, kaymakamlara bırakmayacağız, onların yanında yer alacağız. Burada basına büyük iş düşüyor. Bakın bir Doğu Ekspresi çıkardılar binlerce turist Kars’a gitti. Biz oralarda potansiyeli artırmak için, turizmi geliştirmemiz lazım. Mesela futbol takımlarımız yurt dışına kamplara gidiyor. Acaba hiç gidip bizim Ardahan Yaylalarımızı gördüler mi? Acaba Köprülü Beldesi Canibeg Yaylasını gördüler mi? Oralarda bir ay çalışsınlar gelip burada şampiyon olmalarını ben garanti ediyorum. Ama gelmesi için yolun yok, otelin yok, alt yapın yok, hizmetin yok niye gelsin ?Uçağı nereye indirecek? Hadi Kars’a indirdi hangi yol ile gidecek ? Hangi otelde, hangi kampta kalacak? Ne yiyecek ne içecek? Bizim bunları konuşmamız gerekir. Bizim bu projeleri geliştirmemiz lazım. Özel sektör bunu başaramaz. Doğru projeleri devletin kapısına koymamız gerekir. Bunlar gerçektir. Yayla turizmi yok. Oranın bir reklamı olsa oralar boş kalmaz. Hiç bölgede klima var mı? Yok çünkü oralarda yaz aylarında akşamları soğuk ,soba yakarız. Burada millet %70 Nemde kavrulurken biz yaylalarda temmuzda, ağustosta akşamları soğuktan soba yakıyoruz. Temmuz ayında -2 dereceyi sosyal medya sayfamda paylaştım. Mesela bizim yayla dağ yataklarında su götürüp içen bir muhtar dostumuz, böbrek taşlarından kurtulduğunu söyledi. Bizim bunun doğru mu yanlış mı olduğunu araştırmamız lazım. Gerçek şifalı sularımız var, Doğal sularımız var, maden sularımız var. Bizim bunları bütün Türkiye’ye anlatmamız lazım. Biz hala peyniri ucuza satıyoruz. Peynirimiz Hollanda Peynirinin 4/1 fiyatına olmasına rağmen Hollanda Peyniri hiç damak zevkimize uymuyor, hiç lezzeti yok. Ardahan’dan nerden alırsanız fark etmez peynirimiz, Kaşarımız gerçekten çok lezzetli, çok kaliteli. Çünkü oralarda 40 bin çiçekten beslenen hayvanlardan alınan sütlerden yapılıyor. Bunu da tanıtamıyoruz, neredeyse maliyetine satıyoruz.

 


İlginizi Çekebilir

BAŞKAN KÖYMEN’DEN KATILIMCI DEMOKRASİ VURGUSU

BAŞKAN ADAYI YILMAZ. “ KARTAL'IN EN BÜYÜK SORUNU . YÖNETİM VE LİYAKATSİZ YÖNETİCİLER.”

ATEŞ, “AMACIMIZ,ADALETİ YAŞATMAK "

YILMAZ: “170 ÜLKEDE ATTIĞIMIZ HER İMZANIN GEÇERLİLİĞİ VAR.”

"KARS'TA KAZ NURAN ABLANIN ELİNDEN YENİR."

GAZETECİ FETHİ SATICI: "SOSYAL MEDYA,GAZETELERİN PABUCUNU DAMA ATTI"

RESSAM YAĞCI “İNSAN HAYATINA SANAT GİBİ GÜZEL BİR DOKUNUŞTA BULUNMAK, BENİ MUTLU EDİYOR.”

ALTUN: “FOTOĞRAF ÖNCELİKLE TEKNİĞE DAYANIYOR

TÜSİED GENEL BAŞKANI YAĞDIRMA, “AMACIMZ HAK SAHİPLERİNİN VE MAĞDUR KİŞİLERİN YANINDA OLMAKTIR.”

TOĞAY: “KADIN HER ALANDA VAR OLMALI Kİ TOPLUM GÜÇLENSİN.”

  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16