KASİAD BAŞKANI GÖKÇE: “YOLLAR İNSANLARI BİRBİRİNE BAĞLAR."

KAISİAD Genel Başkanı Orhan Gökçe: ?Eğer Siyaset, Basın ve Bürokraside Halk Birlikteliği Olursa 21 Yüzyıl Kars, Ardahan ve Iğdır Yılı Olacak?

RÖPORTAJLAR 26.05.2020 23:03:00 0
KASİAD BAŞKANI GÖKÇE: “YOLLAR İNSANLARI BİRBİRİNE BAĞLAR.

- Orhan Gökçe kimdir?

ORHAN GÖKÇE: 1965 Ardahan Hoçvan Çobanlıköy doğumluyum. Evli 6 Çocuk babasıyım. 4 kızım 2 oğlum var. Eğitim denince benim için akan sular duruyor. Öncelikle çocuklarımız daha sonra ise bölgemizdeki hemşehrilerimizin çocukları için elimizden gelen yardımı ve çabayı gösteriyoruz. 1980 yılına kadar memlekette ikametgah ettik. Ama babamın ticari faaliyetlerinden dolayı zaman zaman İstanbul’a gelip gidiyorduk. 1974’ten beri Esenyurt’ta evimiz var. Ticaretle uğraşan bir aileden geliyoruz.1989 yılından itibaren Esenyurt’ta kalıcı İkametgah etmeye başladık. Ticaretimizi de daha çok yoğunlukla Esenyurt, Beylikdüzü, K.Çekmece ve B.Çekmece’den yapıyoruz.

- STK’larda ve KAISİAD’da yer alma süreciniz nasıl başladı?

ORHAN GÖKÇE: Biz ticaret yapıyoruz, yoğun çalışan insanlarız. İlk olarak bizim köy derneği kuruluşunda finans konusunda 7 kişi ile beraber  yer aldık. Bu 7 arkadaş ile beraber Esenyurt’tan derneğimize arsa aldık ve 6 katlı bina kazandırdık. Bugün bir çok il ve ilçe derneğinde olmayan imkanlar bizim köy derneğimizde var. Akabinde Hoçvan Dernekler Federasyonu kuruluşunda bizden yardım istendi. HOÇ-FED kuruluşunda ve iki dönemde yönetiminde yer aldık. 2012 yılında davet üzerine hatta çok ısrar edilerek KAISİAD’a üye olduk. Bulunduğunuz noktada ister ticaret olsun, ister STK olsun bulunduğunuz yerin hakkını vermeniz lazım. Orada ne yapmanız gerekiyorsa en iyisini yapmanız gerektiğine inanıyorum. Tabii kurucularına teşekkür ediyorum. KAISİAD kuruluşundan itibaren STK’lar içinde öncü rolü üstlenmiştir. Belirli bir noktadan sonra vizyonun daha geniş olması için 2015 yılında KAISİAD Başkanı olduktan sonra KAISİAD’ın önceki yönetiminin yaptıklarının üzerine bir şeyler koymak için biraz vizyonu geliştirerek önce üye yapısını daha kaliteli hale getirdik. Daha sonra sosyal sorumluluk projeleri adına önemli projelere imza attık.

- KAISİAD olarak bölgeye çok önemli proje ve yardım çalışmalarınız oldu. Bunları açıklayabilir misiniz?

ORHAN GÖKÇE: Biz göreve gelir gelmez ilk olarak bölgede eğitim noktasında 3500 çocuğa her yıl  bot, mont, kaban alarak İl Valilikleri ve İl Mili Eğitim Müdürlükleri ile koordineli ve resmi  olarak ihtiyaç sahiplerine yardım götürdük. Daha sonra 3 okulun tadilat işini yaptık. 2 yıl önce 90 Engelli kardeşimize akülü  araba dağıttık. 30 adet Kars, 30 adet Ardahan ve 30 adet Iğdır ilimize götürdük.  Gerçekten ihtiyaç sahiplerine gitsin diye Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ve Valilerden aldığımız listeye göre dağıttık. Bunun dışında sayısını hatırlamadığım bölgeyi ilgilendiren yemekli, yemeksiz, kahvaltı ve  toplantılar düzenledik. 2015’ten itibaren her yıl yaptığımız çok özel İftar yemeklerimiz var. Yemeklerimizde bölgenin enlerini bir araya getiriyoruz. Artık KAISİAD bir marka oldu.

- KAISİAD olarak bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

ORHAN GÖKÇE: Birincisi Kars, Ardahan ve Iğdırlı işadamlarını gerçekten hak ettikleri noktaya taşımak. Bunu yaparken Kars, Ardahan, Iğdırlı işadamlarını üye yapmak, daha sonra bu gücü birleştirmek, bu güçten doğan enerjiyi bölgemize ve bölge insanımıza yansıtmak. Bu gerek bölgede, gerek metropolde Kars, Ardahan, Iğdır’ı hak ettiği noktaya taşımak. Bu siyasi, ticari, her noktada akla gelebilir. Benimde içimde uhde olan öğrencilerimize şimdiye kadar burs veremedik. İnşallah bundan sonra önceliğimiz, bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl sayı belirtmeyeceğim ama hatırı sayılır bir sayıda bölgede eğitimde başarılı olmuş ama gerçekten ihtiyaç sahibi olan  çocuklarımıza destek olacağız. Burs vereceğiz inşallah. Bir ARGE çalışma gurubumuz var. Mevcut yönetimde çok deneyimli, tecrübeli gerçekten bu işleri bilen mühendis arkadaşlarımız, eğitimci arkadaşlarımız var. KAISİAD’ın yöneteceği ortak bir işletme planlıyoruz. Gerek bölgede, gerek metropolde. Bunu yaparken KAISİAD’ın elde ettiği geliri bölgemize ve bölge insanına faydalı olarak harcama  konusunda bir projemiz var.

- En son geçen yıl Maltepe sahilinde düzenlediğiniz Kars, Ardahan, Iğdır tanıtım günlerine yoğun ilgi oldu. Daha önce de tanıtım günleri düzenlediniz size gelen tepkiler nasıl?

ORHAN GÖKÇE: Bizim dışımızda bu etkinliği yapan iller 15-20 yıldır  yapıyor, gelenek haline getirip bu konuda kurumsallaşmışlar. Biz Kars, Ardahan, Iğdır olarak bu konuda bizden önce hiç böyle etkinlik yapılmamıştı. Yaptırılmak için birçok kurum olduğu halde bir türlü gerçekleşmemişti. Biz taşın altına elimizi koyduk. İlkinde 2016 yıllında Beylikdüzünde acemi olmamıza rağmen muhteşem bir etkinlik yaptık. O dönem Bölge Bakanımız Ahmet Arslan ve parti gözetmeksizin bölgenin siyasi parti milletvekilleri, işadamları katıldı. Birbirini tanımayan binlerce hemşehrimizi buluşturduk. Devamında 2017 ve 2018’de yine Beylikdüzünde yaptık. 2019’da artık Beylikdüzü bize yetmez biz bunu Yenikapı veya Maltepe sahiline taşıyalım dedik. Biz Yenikapı’yı istedik İBB bize Maltepe sahilini tahsis etti. Maltepe sahilindeki etkinliği yapmadan önce bazı hemşehrilerimiz bize siz 3. bölgeye hakimsiniz. Karşıda nasıl böyle büyük bir alanı dolduracaksınız? Ben de şunu söyledim. Biz orada etkinliğimizi yapacağız ve insanlar orada adım atacak yer bulamayacak demiştim. Buna bir çok hemşehrimiz şahittir. İki ay boyunca bu tanıtım günlerine hazırlık yaptık. Tabii hemşehrilerimize teşekkür ediyorum bizi mahçup etmediler. Kars, Ardahan, Iğdırlılar oraya akın ettiler, deyim yerindeyse trafiği kilitlediler. Destan yazdılar. Tanıtım günleri söylerken basit gelebilir ama illerin marka değerini arttırıyor. Eğer Kars kazı Türkiye’de marka haline gelmişse, kaşar peynirimiz, balımız tescil belgesi almışsa tanıtım günlerinin bunları öne çıkarmasını önemli görüyorum. Mandıracılık yapan hemşehrilerimizin stoklarında ürün yok, çünkü yetiştiremiyorlar. Tanıtım günlerinde kartlarını alıcılara veriyorlar, bir telefonla veya internet üzerinden Türkiye’nin hatta dünyanın ücra köşesine ulaştırabiliyorlar. Hem maddi, hem manevi tanıtım günlerinin bölgeye çok şey kattığına inanıyorum. Hedefimiz bu yıl Yenikapı’da yapmak, çünkü Yenikapı ortak bir noktada kalıyor. Kararı İBB verecek. Bölge STK’ların ve bölge birleşenlerin bir araya gelerek daha muhteşem bir etkinliğe imza atmalarını gönülden isterim. Çünkü bu sadece KAISİAD tekelinde değildir.

- Bölgeye gittiğinizde Kars, Ardahan, Iğdır’ı nasıl görüyorsunuz? Doğu Ekspresi’nin son durağı Ardahan olsun kampanyası var. Bu konuda ne söylemek isterseniz?

ORHAN GÖKÇE: Yollar insanları birbirine bağlar. Gerçekten kültür ve medeniyetin iki ana unsuru var, su ve yol. Su ve yolun olmadığı yerde medeniyet olmaz. Doğu Ekspresi Ardahan’a giderse devrim olur. Çünkü demiryolların bir özeliği var. Kars otellerinin kışın doluluk oranları çok yüksek. Bu durum tabii Ardahan’a yansımıyor. Tren yolunun Ardahan’a ulaşmasının Ardahan ekonomisine ve turizmine büyük bir katkısı olacağına ve iyi bir noktaya taşıyacağına inanıyorum. Sarıkamış etkinliğinde Spor Bakanımızla karşılaştık bu konuyu gündeme getirdim. Bu konuyu gündeme getiren STK Başkanlarına da destek oluyoruz.

- Kars, Ardahan ve Iğdır’a ziyaret için davet alıyorsunuz, gittiğinizde valiler ve belediye başkanları sizden ne talep ediyorlar?

ORHAN GÖKÇE: Geçmişteki ve şimdiki valilerin hepsi bizim için şans. Çünkü o bölgenin insanıymış gibi halkla bütünleşmişler. Valilerimizin talebi şu “Bölgenize sahip çıkın” diyorlar. Buralar el değmemiş bakir bölgeler, Dünyada kaynakların tükendiği, insanların yaşamının zorlaştığı, nefes   almakta zorlandığı bir Dünyada tertemiz havasıyla, yemyeşil bir doğasıyla ve pırıl pırıl  güneşine  sahip çıkın diyorlar. Bizden işadamı olarak bölgeye yatırım yapmamızı istiyorlar. En son ziyaretimizde SERKA Başkanı bize uluslararası bir zincir Otelin Kars’ta şube açması için ön ayak olmamızı istediler. Bizim de bu konuda bir çalışmamız var.

-Başkan son olarak eklemek istediğiniz  var mı?

ORHAN GÖKÇE: Bizim sesimizi hemşehrilerimize, okuyucularınıza ulaştırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. İstanbul gibi büyük bir metropolde bürokraside, akademide, siyasette ve ticarette, önemli yerlerde çok sayıda hemşehrimizin bulunduğunu biliyorum. Gerçekten ulusal basındaki duayenlerin %30’u bizim hemşehrimiz. Birincisi bu hemşehrilerimize ne kadar sahip çıkabiliyoruz? ikincisi bu hemşehrilerimizin ne kadarı yüzünü bize dönüyor? Bu şikayet değil, sorgulama değil bir öz eleştiridir. Ben şuna inanıyorum. Eğer siyaset, basın, bürokrasi, halk birlikteliği olursa 21 yüzyıl Kars, Ardahan Iğdır yılı olacak. Ben buna inanıyorum. Çünkü bölgemizin değerlerine güvenerek bunu söylüyorum.

 


İlginizi Çekebilir

BAŞKAN KÖYMEN’DEN KATILIMCI DEMOKRASİ VURGUSU

BAŞKAN ADAYI YILMAZ. “ KARTAL'IN EN BÜYÜK SORUNU . YÖNETİM VE LİYAKATSİZ YÖNETİCİLER.”

ATEŞ, “AMACIMIZ,ADALETİ YAŞATMAK "

YILMAZ: “170 ÜLKEDE ATTIĞIMIZ HER İMZANIN GEÇERLİLİĞİ VAR.”

"KARS'TA KAZ NURAN ABLANIN ELİNDEN YENİR."

GAZETECİ FETHİ SATICI: "SOSYAL MEDYA,GAZETELERİN PABUCUNU DAMA ATTI"

RESSAM YAĞCI “İNSAN HAYATINA SANAT GİBİ GÜZEL BİR DOKUNUŞTA BULUNMAK, BENİ MUTLU EDİYOR.”

ALTUN: “FOTOĞRAF ÖNCELİKLE TEKNİĞE DAYANIYOR

TÜSİED GENEL BAŞKANI YAĞDIRMA, “AMACIMZ HAK SAHİPLERİNİN VE MAĞDUR KİŞİLERİN YANINDA OLMAKTIR.”

TOĞAY: “KADIN HER ALANDA VAR OLMALI Kİ TOPLUM GÜÇLENSİN.”

  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Cuma 17.8 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.8 ° / 11.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16