ANLIyorum
Bayram DEMİR
Ülkemizin coğrafik durumuna baktığımızda dünyada eşine rastlanmayacak kadar çok güzel özelliklere sahiptir. Bir günde 4 mevsimi yaşamak mümkündür. Ancak Tarım ve Hayvancılıkta müthiş bir gerileme devrine girmiş durumdayız.
İnşallah bu iki sektör zapt-ı rapt altına alındığında özellikle insanların köye göçü sağlanırsa işimizin biraz daha kolay olacağını ithalattan ziyade kendi kendine yeten bir ülke oluruz düşüncesindeyim.
Bu yazımda size doğu Karadeniz den başlayarak Türkiyeyi çepe çevre dolaşarak her ilin bir yemeği ile tanıştıracağım..
Bu anlamda ben sizi bu yazımda 81 ilimizi gezdireceğim haydi bakalım hayırlı yolculuklar. ARTVİN den başlıyorum.
ARTVİN deyince aklıma Benekli Alabalık,
ARDAHAN deyince Evelik Aşı,
KARS deyince Kaz Ayağı Gözlemesi,
IĞDIR deyince Ekşili Pilavı,
AĞRI deyince Abdigör Köftesi,
VAN deyince Püşürük Aşı,
HAKKARİ deyince Gulul Yemeği,
ŞIRNAK deyince Hekeheşandi,
MARDİN deyince Peksimet,
URFA deyince Mırra,
GAZİANTEP deyince Beyran,
KİLİS deyince Gerebiç,
Hatay deyince Oruk,
ADANA deyince Bicibici,
MERSİN deyince Kerebiç,
ANTALYA deyince Hölüklü Çorba,
MUĞLA deyince Milas Köftesi,
AYDIN deyince İNCİR,
İZMİR deyince BOYOZ,
BALIKESİR deyince HÖŞMERİM,
ÇANAKKALE deyince Ovmaç çorbası,
EDİRNE deyince Ciğer Sarma,
KIRKLARELİ deyince Labada Borani,
TEKİRDAĞ deyince Cizleme,
İSTANBUL deyince Kanlıca Yoğurdu,
KOCAELİ deyince İzmit Pişmaniyesi,
ADAPAZARI deyince Dartılı Keşkek,
DÜZCE deyince Mamalika,
ZONGULDAK deyince Pumpum çorbası,
KARABÜK deyince Safranlı Zerde,
BARTIN deyince Pumpum Çorbası,
KASTAMONU deyince Banduma,
SİNOP deyince Mamalika,
SAMSUN deyince Kavak Kaz Tiriti,
ORDU deyince Gilik Peyniri,
GİRESUN deyince Mendek Çorbası,
TRABZON deyince Hamsiköy Sütlacı,
RİZE deyince Rize Kavurması,
ERZURUM deyince İspir Fasulyesi,
MUŞ deyince Hez Dolması,
BİTLİS deyince Çorti Köftesi,
SİİRT deyince Gebole Tatlısı
BATMAN deyince Mumbar Dolması
DİYARBAKIR deyince Cartlak Kebabı,
ADIYAMAN deyince Tırşik,
KAHRAMANMARAŞ deyince Maraş Çullaması,
OSMANİYE deyince Yer Fıstığı,
KAYSERİ deyince Kayseri Tiriti,
NİĞDE deyince Mazaklı Köftesi,
KARAMAN deyince Karaman Büskivisi,
KONYA deyince Arabaşı Çorbası,
ISPARTA deyince Bakla Borani,
BURDUR deyince Mürdümek Aşı,
DENİZLİ deyince Çaput Aşı,
UŞAK deyince Döndürme Böreği,
MANİSA deyince Odun Köftesi,
AFYON deyince Afyon Kaymağı,
KÜTAHYA deyince Ilıbada Dolması,
BURSA deyince Cantık,
YALOVA deyince Yumurta Dolması,
BİLECİK deyince Ovmaç Çorbası,
ESKİŞEHİR deyince Kökrek Dolma,
BOLU deyince Kandırık Dolması,
ÇANKIRI deyince Cızlama,
ÇORUM deyince Söbelek Dolması,
AMASYA deyince Toyka Çorbası,
TOKAT deyince Pehlili Pilav,
SİVAS deyince Peskütan Çorbası,
GÜMÜŞHANE deyince Un Herlesi Çorbası,
ERZİNCAN deyince Kelecoş,
BAYBURT deyince Ziron,
TUNCELİ deyince Petile,
BİNGÖL deyince Tutmaç Çorba,
ELAZIĞI deyince Cazver,
MALATYA deyince Gırık
YOZGAT deyince Topak Çorba,
NEVŞEHİR deyince Dolaz,
KIRŞEHİR deyince Sündürme,
KIRIKKALE deyince Sızgıt,
AKSARAY deyince Kokina Çorbası
ANKARA deyince Alabörtme gibi yiyeceklerimizi sıralayabileğimiz gibi her ilin de çok özellikleri var ancak sadece VE ANKARA'yı yazacağım ANITKABİR…..