Tarih: 27.11.2025 23:35

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ

Facebook Twitter Linked-in

Kış aylarında soğuk hava ve kapalı ortamlarda daha uzun zaman geçirmek, enfeksiyon riskini artırıyor. Bu dönemde güçlü bir bağışıklık sistemi yalnızca hastalıklardan korunmak için değil, mevsimsel yorgunluklara karşı direnç gösterebilmek için de büyük önem taşıyor.


Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, bağışıklık için en temel desteğin "doğru ve dengeli beslenme" olduğuna dikkat çekiyor.

1- Yemeklerinize günde bir diş sarımsak ekleyin

Sarımsak, içeriğindeki allicin sayesinde güçlü antibakteriyel ve antiviral etki gösteriyor. Çiğ olarak ya da pişirme sonunda eklenen bir diş sarımsak, soğuk algınlığına karşı koruyor.

2- Çorbalara kemik suyu ilave edin

Kolajen ve aminoasit açısından zengin kemik suyu, bağışıklığı destekliyor ve bağırsak sağlığını güçlendiriyor. Günde bir kepçe eklemek yeterli. Kolesterolü yüksek olanlar haftada iki kezden fazla tüketmemeli.

3- Zerdeçal ve karabiberi birlikte kullanın

Zerdeçaldaki kurkumin, karabiberdeki piperin ile birleştiğinde daha etkili emiliyor. Bu ikili güçlü bir anti-inflamatuar etki sağlıyor. Günde 1 çay kaşığı zerdeçalı bir tutam karabiberle tüketebilirsiniz.

4- Günde bir porsiyon C vitamini kaynağı meyve

Portakal, mandalina, kivi ve çilek; bağışıklık hücrelerini destekliyor ve enfeksiyon süresini kısaltıyor.
Diyetisyen Çelik, "C vitamini depolanmaz, fazlası vücuttan atılır. Gereğinden fazla tüketmek kan şekerini yükseltebilir" uyarısında bulunuyor.

5- Haftada en az iki kez balık tüketin

Somon, uskumru ve sardalya; omega-3 bakımından zengin. İnflamasyonu azaltarak bağışıklık hücrelerini güçlendiriyor. Fırın veya ızgara öneriliyor.

6- Her gün bir avuç kuruyemiş

E vitamini, çinko ve sağlıklı yağ içeren fındık, badem ve ceviz; bağışıklığı oksidatif strese karşı koruyor. Cevizdeki omega-3 türleri antiviral savunmayı da artırıyor.

7- Probiyotiklerden faydalanın

Bağışıklığın %70'i bağırsaklarda olduğundan kefir ve yoğurt çok önemli.
Günde 2 bardak kefir veya yoğurt tüketmek enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor.

8- Maydanozu limonla birlikte tüketin

C vitamini ve klorofil deposu maydanoz, toksin atımını ve oksijenlenmeyi artırıyor. Kahvaltıda veya salatalarda bir avuç maydanoz öneriliyor.

9- Her gün bir yumurta

A ve D vitamini ile çinko açısından zengin yumurta; bağışıklık hücrelerinin yenilenmesinde çok etkili.
Kolesterolü yüksek olanların haftada 3 yumurta ile sınırlandırması gerekiyor.

10- Günde 1,5 litre su için

Lenf dolaşımı su ile sağlanıyor. Yetersiz su tüketimi bağışıklık yanıtını yavaşlatıyor. Susama hissi olmasa bile günde 6–8 bardak su içmek şart.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —