"KARS'TA KAZ NURAN ABLANIN ELİNDEN YENİR."

Kendi yarattığı fırsatları ile, yaşadığı bölge halkının bakış açısını değiştirmiş, kadınların ekonomiye artı değer kattığı ve doğduğu şehir Kars’ı ve kazlarını dünya markası haline getirdi.

LEZZET DOSYASI 13.01.2023 23:57:00 0

Kendi yarattığı fırsatları ile, yaşadığı bölge halkının bakış açısını değiştirmiş, kadınların ekonomiye artı değer kattığı ve doğduğu şehir Kars’ı ve kazlarını dünya markası haline getirmiş bir zamanların  örgücü Nuran’ı şimdi ise meşhur  Kazcı Nuran’ı, güçlü bir kadın: Nuran Özyılmaz’ bileziklerini satıp iş hayatına atıldı. Ümitsizliğe kapılmadı ve çalıştı. Hem Kars kültürünü hem de o meşhur kazını dünyaya tanıttı. "Türkiye'de kaz Kars'ta yenir, Kars'ta kaz eti Kars Kaz Evinde yenir, Kars'ta kaz Nuran Ablanın elinden yenir" madem öyle hadi buyurun

-Öncelikle Nuran Özyılmaz Kimdir?  Yaşam öykünüzden bahsedermisiniz ?

*1957 Kars doğumluyum. Ailenin ilk çocuğuyum.4 erkek,2 kız kardeşiz. Kızlar büyük, erkekler bizden küçük, Kars Namık Kemal ilkokulu, Atatürk Ortaokulu ve Ticaret Lisesini 1974 yılında Kars’ta bitirdim. Liseyi bitirdikten sonra 1976 yılında aile aracılığı ve babamın rızasıyla halamın oğluyla evlendim. Eşim özgürlüğümü kısıtlayarak çalışmamam  konusunda bana baskı yaptı. Çalışmama müsaade etmedi , kadın çalışmaz dedi ama 4 kız çocuğuma nasıl bakabilirim diye düşünürken  piyangodan kazandığım para ile 3 bilezik alıp saklamıştım.1990’da 32 yaşımdayken bileziklerimi bozdurarak ticarete başladım. Evde yün satmaya başladım, daha sonra örgü makinesi aldım. Ardından iş yeri kiraladım. Tekrar örgü makinesi aldım, 18 yıl o işletmeyi devam ettirdim. Sonra   baktım ki o işte ekmek kalmadı  6 ay küçük bir lokanta  işlettim. Sonra Kars yöremizde insanları cezbedecek Konya’nın etli ekmeği, Gaziantep’in baklavası, Hatay’ın künefesi gibi bizim de neden Kars’a özgü  yöresel bir yemeğimiz yok diye düşünürken bu işe  başladım.  2008’de Kaz Evi’ni kurdum. O zamandan beri Kaz Evinde Kars turizmine, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen müşterilere hizmet ediyorum. 2016’da da şu anda bulunduğumuz yeni binaya geçtik. Eski bir Rus binası burası. Bu binayı satın alıp restore ettirerek Kaz Evi’ni buraya taşıdık.

Röportaj yapmayı sevmeyen Nuran Abla, ses kayıt cihazımızı kapatarak zorlu yollardan dünden bugüne nasıl geldiğini, yaşadığı sıkıntılı yaşam öyküsünü anlatmaya başladı   Doğu Anadolu’nun gözdesi kadim şehrimiz  Kars’a seyahat edenler bir vesilesiyle kocaman yürekli, girişimci, cesur ve başarılı bir iş kadını Nuran ablayı Kars Kaz Evi’ne uğrayanlar mutlaka tanır. Kentin ilk kadın  girişimci iş kadını Nuran Özyılmaz, Kars’ta doğuyor, liseyi tamamlamasının ardından 19 yaşında evleniyor ve 1 sene sonra anne oluyor. 2009-2011 yıllarında 60 ülkenin katıldığı Emitt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda memleketini ve Kars kazını tanıtıyor, yılın iş kadını ödülünü alıyor. Kaz âdetini, Kars’ın damak tadına çevirip, uluslararası turizm güzergâhlarına ekleyen kişi diyebiliriz ona. Şimdi ailecek onun liderliğinde güzel bir otantik bir lezzet mekânı işletiyorlar.,

-Bu süre zarfında hiç destek aldınız mı?
*KOBİ’lerde hiç destek almadım. Sadece bu binanın restorasyonunda, iç mefruşatında Serhat Kalkınma Ajansından destek aldım. Restorasyon çok pahalı tutuyordu onu karşılamadılar. Çok şükür tamamladık, buradayız. 

-Eşiniz size  destek oluyor mu ? Nasıl karşıladı çalışmanızı?

*Eşim benim yanımda çalışıyor. Aslında bir kadının iş yapmasında kırılma noktası vardır. Ben geçim sıkıntısından başladım. Benimki keyfî bir hobi değildi. 4 kızım vardı, gelecekte onların sıkıntı çekmesini istemedim. Ben bileziklerime sermaye gözüyle bakıyordum. Bozdursam bir kaç ay içinde tükenirdi ama bir işe yatırınca geleceğe kalabilirlerdi. Ben o zihniyetle yola çıktım. Bugün 2018 Kars turizminde büyük bir rol aldım. Kars’ın tanıtımında kültür elçiliği yaptım. UNESCO’nun sayfasında başarı öyküm yayınlandı. Henüz kendi ülkemde veya Kars’ta tanınmadan önce 2009’da yerel bir ürün tanıttığım, rol model bir kadın olduğum için İspanya’ya davet edildim, İspanya’nın turizmini görmek için. Kaybolmaya yüz tutmuş bir üründü kaz, satılmıyordu. Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneğini kurdum. Derneğim adına Birleşmiş Milletler’e sunduğum “sürdürülebilir Kars Kazı” projem vardı.  Sahada çok başarılı oldu. Kadınlar için bir umut kapısı oldu. Bir dönem kadınlarla beraber çalıştım, daha sonra kadınlar beni aramadı, pazar kapısı genişledi herkes ürününü satabildi.
- Senede kaç tane kaz tüketiyorsunuz? 
*Kars Kazı Evi’nde yılda yaklaşık 4 bin kaz tüketiliyor. Satış yalnızca restoranlardan yapılmıyor. Kargoyla Türkiye’nin her yerine ürün gönderiliyor. , yakın gelecekte Kars’a özgü tatların ve lezzetlerin başka şehirlere taşınarak oradaki hemşehrilerimizin de bu tatlardan mahrum kalmaması için büyük şehirlerde şubeler açmayı düşünüyorum.İlk restoranmıı ise İstanbul’da açmayı planlıyorum. Bunun ardından Kars’ta bir kaz tüyü fabrikası da kurmayı planlıyoruz. Böylece kazın her şeyinden faydalanmış olacağız.”


- Bu sene Kars’a olan talep Doğu Ekspresi’ne  ilgiyi arttırdı  mı?

* 70 yıl Kars’a yoksul taşıyan Doğu ekspresi şimdilerde Kars’a moda oldu. Gelmeyen o modadan geri kalıyor malesef. Özellikle gençler çok büyük rağbet gösteriyor. Turizm açısından hayal bile edemeyeceğimiz bir konuma geldik. Tabii ki anlatmadan geçemeyeceğim husus  eski Bakanımız Ahmet Arslan’ın   yaptığı katkılar  asla unutulamaz. Her alanda memleketimizin kalkınmasında  büyük emek sarf eden hemşehrim Ahmet beye  sizin aracılığınızla teşekkür ederim.

- Dört mevsim açık mısınız?
*Evet. Hem yaz sezonumuz var, hem kış.

             

- Restoranınızı tercih eden misafirlerinizi ne zamandan beri yemek eşliğinde Kars kültürünü yaşatıyorsunuz?

*Konuğumuz olan  turların taleplerine göre.  misafirlerimiz bizde tam bir Kars gecesi yaşasın istedim. Kazı, kültürü, binası, mimarisi bunun hepsini bir arada sunuyorum. Her akşam Karslı arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği Kafkas folklor gösterisi var. Arkadaşlarımız aslında başka işlerde çalışıyorlar fakat akşamları burada profesyonel bir Kafkas gösterisi yapıyorlar.
-Konuk Şef olarak katıldığınız etkinliklerden bahs edermisiniz.?

*yöresel mutfak etkinlikleri kapsamında zaman zaman davetlere katılıyorum... Kars’ın geleneksel lezzetlerini sunup hazırladığım yerel tatlar büyük ilgi görüyor..Yöresel lezzetleri Kars Kaz Evi’nde sunduğum  Kars’ın otantik yemeklerini, Otel ve Restoranların tadım menüsünü  lezzet tutkunlarıyla buluşturdum.  

       

 

İlginizi Çekebilir

MALTEPE’NİN MEŞHUR GÖÇMEN BÖREKÇİSİ YENİ YERİNDE HİZMETTE

BELTUR'DAN KAHVE ŞENLİĞİ

"ORUÇ VE KİLO KONTROLÜ: BİLİM NE SÖYLÜYOR?"

PUB ANLAYIŞINA HEYECAN GETİRECEK “NORD BRASSERIE”

THE RİTZ-CARLTON, ISTANBUL İLE ROMANTİK BİR İNZİVA

PARLA MARİNE: MEZEDEN BALIĞA, LEZZETİN YENİ ADRESİ

65 YILLIK SİMİT GELENEĞİ: GALATA SİMİTÇİSİ VE FİLİZ ÖZDEMİR’İN HİKAYESİ

İSTANBUL’UN SİMİT ARABALARINA YENİ TASARIM

DATÇA’NIN SESSİZ CENNETİ VİLLA AŞİNA, YENİ SEZONA MERHABA DEDİ

AKİRA BACK İSTANBUL “1 YAŞINDA”!

  • Cuma 20.8 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.3 ° / 12.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 16.9 ° / 11.8 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51