Tarih: 06.08.2022 00:13

ORAKOĞLU “İ RENK, KONTRAST VE DOKULARI, AHŞABIN ÜZERİNİ YAKARAK ELDE ETTİĞİM TONLARLA OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUM.”

Facebook Twitter Linked-in

3,5 yıldır yakma resim tekniğiyle resim yapan ,Herkesin yanından geçip de farketmediği detayları Yakalıyarak Çektiği fotoğrafların  resimlerden kompozisyonlar Oluşturan başarılı Ressam Yeliz Orakoğlu ile röportaj yaptık.

*Bize Biraz Kendinizden Bahseder Misiniz? Kimdir Yeliz Orakoğlu?

YELİZ ORAKOĞLU:1979 Çorum doğumluyum. Evliyim ve bir çocuğum var. İlk , Orta ve Lise eğitimimi Karabükte yaptım. 2003 yılı Gazi Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği ( Lisans ), 2014 Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmet ve Danışmanlık (Önlisans ) mezunuyum.Özel öğretim kurumlarında rehber öğretmenlik ve felsefe öğretmenliği yaptım. Hayatımın bu dönemine resim yaparak devam ediyorum.

* Sıra Dışı Bir Tarzınız Var. Bu Tarzı Oluştururken Nasıl Bir Süreçten Geçtiniz? Size Göre Bir Sanatçı, Özgünlüğe Ulaşabilmesi İçin Nasıl Bir Yol İzlemeli?

YELİZ ORAKOĞLU: 3,5 yıldır yakma resim tekniğiyle resim yapıyorum. İlk zamanlarda çesitli reprodüksiyon resimler yaptım. Sevdiğim ressamların baş yapıtlarını yakma resim tekniği ile resmettim. 2020 yılında katıldığım bir karma serginin sonrasında kendi özgün resimlerimi yapmaya başladım.Detay fotoğraf çekmeyi seviyorum. Herkesin yanından geçip de farketmediği detayları yakalıyorum.Çekmiş olduğum bu fotoğrafların bazıları resimlerimin kompozisyonlarını oluşturuyor. Fotoğraflarımdaki renk, kontrast ve dokuları, ahşabın üzerini yakarak elde ettiğimtonlarla oluşturmaya çalışıyorum. Siyah beyaz fotoğraflardaki ton kontrastları beyazdan griye doğru ton farklılıları oluştururken, yakma resimde ahşap üzerinde beyazdan sepyaya giden ton farkları olur. Işık ve gölgenin doğru yapıldığı, ton kontrastlarının iyi olduğu resimler daha başarılıolur ve izleyici üzerinde daha büyük bir etki yapar.Sıradışı bir tarzınız var demişsiniz.Sanırım çektiğim fotoğraflardaki nesnelerin sıradışı olması ve yakma resim tekniği ile ortaya çıkan yeni halleri bu sıradışılığı sağlıyor.Bireyin kendini tanıması , kendindeki farklı yönlerini keşfetmesi önemlidir. Kişinin yaşama dair biriktirdikleri, hayata karşı oluşturduğu bakış açısı, sanatına etki eder. Kişinin eserine kattıkları onun stilini oluşturur. Hiçbir yapıtın ya da düşüncenin taklit edilmediği,yeni farklı eserler ortaya çıkarma isteği sanatçının yeteneği ile birleştiği zaman özgünlüğü beraberinde getirir.Sanat eseri biricik olmalıdır. Benim zanaattan sanata geçiş sürecim bu şekilde gerçekleşti. Sanatçı ne anlatmak istediğine, nasıl anlatmak istediğine kendi karar vermelidir dolayısıyla kendini bu bağlamda özgür hmelidir.

*Resim İle Bağınız Nasıl Oluştu, Sizi Resme Çeken Neydi Ve Resim Yapmanın Büyüsünü Nasıl Açıklarsınız?

YELİZ ORAKOĞLU: Doğuştan gelen resim yeteneğim var. Resimle ilk bağım ilkokul yıllarında başladı. Ortaokul yıllarımda dört saat resim dersi aldığımız bir resim atölyesine sahiptik. Benim için muhteşemzamanlardı. Resmi çok sevmemde etkili olan öğretmenlere sahiptim.Karakalem ve yağlıboya resim yapmaya devam ettim.Güzel sanatlar okumadım ve hiçbir resim eğitimi almadım. Ama yeteneğim ve resim yapma arzum hiçbir zaman kaybolmadı.Yakma resim sanatına başladıktan sonra bu teknikle resim yapmak ve üretmek bir tutkuya dönüştü.Etrafımda yakaladığım fotoğraf karelerini resmetmenin büyüsünü açıklamam mümkün değil. Yakma resim sanatında farklı bakış açımın ürünü biricik eserlerimi yapıyorum.Evimde küçük bir atölyem var resim yapmaya devam ediyorum.

* İlk Kişisel Serginizi Ne Zaman Açtınız?

YELİZ ORAKOĞLU:İlk kişisel sergimi Temmuz 2021 de Kartal Belediyesi Fuaye Salonunda gerçekleştirdim. Altı karma sergiye katıldım. Toplamda 8 sergi deneyimim oldu.Son olarak Mayıs 2022 de Artcontact İstanbul 2. Çağdaş Sanat Fuarına katıldım.Farklı bir materyal olarak ,eski tarım aleti olan ahşap yabalar üzerine resmettiğim mitoloji serim ve fotoğrafı bana ait kilitli bir kapı resminin ahşap üzerine yaptığım gerçekçi dokuları büyük ilgi gördü.Ahşabın sıcaklığı izleyicileri kendine çekti diyebilirim.

*Size İlham Veren Ressamlar Var Mı? Kendi Bir Ressam Adayının Tarzını Bulması İçin Gerekli Doneler Neler?

YELİZ ORAKOĞLU:Bana ilham veren ressamlar yok.Ama yaptığım teknikle resim yapan bir çok duayendenteknikle ilgili fikir alışverişi yapmaktayım.Çeşitli sergilere katılım sağlamaya devam ediyorum.

*Son Olarak Okurlarımıza Ne Söylemek İstersiniz?

YELİZ ORAKOĞLU:Okuyucularınız için söyleyeceğim tek şey sanatın hangi alanı olursa olsun mutlaka hayatlarının içinde olsun.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —