YENİ SAYFA: Söyleşimize başlamadan önce sizi tanıyabilir miyiz?
Çetin Demirci: 1964 yılında Ardahan’da doğdum. İlköğrenimimi ve lise eğitimimi Ardahan'da tamamladım. 1985 yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldum. 1988 yılında da askerlik hizmetini yedek subay olarak Aydın Söke’de tamamladım. Ardından iki yıl İstanbul’da Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalıştım. 1990 yılından itibaren Ardahan merkezde kuyumculuk üzerine aile işletmesinde ticaret yapmaktayım. 2013 yılı mayıs ayından itibaren Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekteyim. Ardahan Üniversitesinde Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Dalında Yüksek Lisans yaptım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
YENİ SAYFA: ATSO olarak gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştireceğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?
Çetin Demirci: 2013 yılında görevi bir önceki oda başkanımızdan devraldığımızdan beri iki dönemdir ATSO olarak şehrimizin ticaret ve sanayi işletmelerinin genel menfaatlere uygun surette gelişmesine çalışıyoruz. Odamız üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak ve bu kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek gibi aslî görevlerini yerine getirmenin yanı sıra şehrimizin sıkıntılarıyla da ilgileniyor, salt oda çalışmalarıyla kalmıyor; eğitim, kültür ve farklı alanlarda da oda olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bu çalışmalar kapsamında odamızı TOBB 14. Dönem Akreditasyon sistemi çerçevesinde yapılan denetim sonucunda “Akredite Oda” yaptık . Oda olarak ilimizde ilk defa turizm çalıştayı yaparak ilimizin eşsiz doğal güzellikleri, zengin tarihi geçmişi ve kültürüyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu gösterdik.Gürcistan Acara Ticaret ve Sanayi odası ile kardeş protokolü imzalayarak iki ülke arasında ticaretin ve turizm gelişmesine katkı sağladık.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ardahan için önemli olan ürünlerimizin markalaşması için yaptığımız çalışmalar kapsamında Posof /Badele Elmasının Coğrafi İşareti tescili yapıldı. Coğrafi İşaret çalışmalarımız devam etmekte olup Ardahan Kazı ,Posof Fasulyesi ve Türkmen Peynirine de coğrafi işareti için çalışmalarımız başladı ve süreçleri devam etmektedir. Bunlardan Posof Fasulyesi başvurusu onaylandı kısa bir sürede tescil belgesine kavuşacağız. Oda olarak üyelerimizin talepleri doğrultusunda yurt dışı ticaret hacimlerini artırmak ve yurt dışındaki ticari ve mesleki faaliyetlerin nasıl yönlendirildiğini ve yurt dışındaki ticaret odalarının ve iş dünyası kuruluşlarının çalışma şekillerini görmek ve analiz etmek amacıyla Gürcistan ‘a ve Moldova ‘ya iş görüşmeleri düzenledik. Oda olarak ilimizde ilk defa uzmanların katılımıyla ekonomi formu düzenledik.
YENİ SAYFA: Covid-19, dünyada ve ülkemizde etkisini ciddi anlamda sürdürmeye devam ediyor. Sizce sağlık kadar ekonomide bu süreçten en az zararla nasıl çıkarız?
Çetin Demirci: 2019 yılının aralık ayında Çin’den başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını küresel düzeni beklemeyen bir şok ile ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkiledi. Tüm dünya ülkeleri bu kriz karşısında büyük bir sınavdan geçmektedir. Beklenmeyen bu şok karşısında birçok ülkenin salgınla mücadelede ağır dramlara sahne oldukları görülüyor. Bunlar arasında refah düzeyi yüksek ülkelerin yer alması, salgın sonrası süreçte yeni dünya düzeninin farklı bir boyut alacağın
Diğer taraftan uzaktan eğitimin süratli bir biçimde devreye girmesiyle sürece toplumsal uyum hızlandırılmış ve birçok alanda insanların evinden kısmi olarak çalışarak salgının hasarları hafifletilmeye çalışılmıştır.
Kriz sürecinde, tüm dünyada olduğu gibi hizmet sektörü; yeme, içme, oteller, alışveriş merkezleri en fazla etkilenen gruplar olmuştur. Üretim ise sektörlere göre değişiklik göstermiş gıda ve temizlik ürünleri üretimi artarken tekstil ve ayakkabı sektöründe daralmalar yaşanmış, ihracatta büyük bir düşüş söz konusu olmuştur. Nisan ayında en önemli ihracat pazarımız Avrupa pazarındaki daralma Türkiye ihracatını ciddi oranda azaltmıştır.
Mayıs ayından itibaren kademeli olarak hizmet ve üretime dönüşler yavaş ve sınırlı bir kapasiteyle devreye gireceklerdir. Arzdaki bu artışa talebin karşılık verebilmesi zaman alabilir. Hükümetin, kurumların, bankaların arzı canlandırmaya dönük adımların, talep cephesi için de atılması durumunda ekonomik toparlanma sağlanabilecektir. Talebin tekrar canlanması ve krizin yarattığı olumsuz etkilerin ortadan kalkması, sosyal devletin salgın sürecinde olduğu gibi sonrası dönemde de devreye girmesiyle mümkün olacaktır.
Salgın sonrası dünyayı yeni açılımlar, yeni fırsatlar beklemektedir. Türkiye, geleceğe yönelik olarak bu sürecin yarattığı şoku fırsata çevirebilir. Türk iş dünyasının salgın sürecinde, değişken şartlar altında adaptasyon kabiliyeti çok başarılıydı. Örneğin tekstil sektörü hızlı bir şekilde kurgusunu yaparak maske üretiminde iç ve dış talebe cevap verebilmiştir. Tıbbı araç gereç üretiminde başarılı örnekler sergilenmiştir. Türkiye emsallerine göre daha hızlı reaksiyon göstermiştir, dolayısıyla yeni oluşacak trendlere ve yeni ekonomik oluşumlara uyum sağlayacağı beklenmektedir.
Türkiye, Kovid-19 sonrası süreçte ihracat pazarı ve yatırımlar açısından yeni fırsatlar yakalayabilir. Avrupa pazarına yakınlığı ve tedarik güvenliği açısından Türkiye, Avrupa’nın veya dünyada birçok ülkenin güvenilir ve sürdürülebilir tedarikçisi olma yolundadır.
YENİ SAYFA: Hükümetin Covid-19 sürecinde hazırladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketini değerlendirir misiniz? ATSO olarak üyelerinizin yararına nasıl bir çalışma yaptınız?
Çetin Demirci: Yeni tip korona virüsün (Covid-19) olumsuz etkilerinden dolayı güçlük yaşayan firmalara yönelik Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi içinde yer alan Kısa Çalışma Ödeneği seçeneğini işverenlerimizle paylaşarak işveren ve işçi açısından önemli olan bu konu üzerine ATSO olarak bir çalışma gerçekleştirdik.Korona virüs sebebiyle genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebepler dolayısıyla devletimiz tarafından önemli imkanlar sunuluyor. Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında mevzuatta yer alan esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi için şehrimizde de çalışmalar sürdürdük. Ayrıca Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu olarak Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında vatandaşlarımıza bir nebze olsun destek olmak amacı ile Ardahan Belediyesinin de desteğiyle elde ettiğimiz maskelerin Ardahan il ve ilçelerdeki odamız üyesi iş yerlerine dağıtımını gerçekleştirdik.
YENİ SAYFA :‘Uzmanlık Kapısı Seni Bekliyor’ sloganı ile MEB, TOOB ve TOBB ETÜ iş birliğindeki projeniz hakkında bilgi verir misiniz?
sürdürdüğümüz çalışma sonrasında Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında Ardahan’da pilot okul olarak Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini belirledik. Bu proje ile okulumuzu geliştirdik. Bunun için kolları sıvadık. Okulumuzun donanımı güzeldi ama bunu çok daha iyi hâle getirmek için çabaladık. İddialı olmak zorundayız.
20 Temmuz’da LGS 2020’de tercih yapacak öğrencilere ve ailelerine ‘Uzmanlık Kapısı Seni Bekliyor’ sloganı ile proje kapsamındaki okulları tercih etmeye davet ettik. Tercih dönemi boyunca ilimizde ve ilçelerimizde oda olarak yoğun tanıtım faaliyeti gerçekleştirdik. LGS 2020 yerleştirme sonuçları açıklandı. Yerleştirme sonuçlarına göre, protokol kapsamındaki tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizdeki meslek okulumuzda kontenjanı tamamen doldu.
Oda olarak Türkiye’nin nitelikli işgücünün oluşturulması için mesleki eğitime inanıyoruz. Bu vizyonla, uzmanlık kapısından geçmiş nitelikli işgücü ile girişimcilerimizi buluşturacağız. Geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de mesleki eğitime camia olarak gereken desteklemeye devam edeceğiz.
YENİ SAYFA: ATSO ve SERKA iş birliğiyle Ardahan’ın marka ürünlerinin coğrafi işaret potansiyelini geliştirmek için yürüttüğünüz projeden bahseder misiniz?
Çetin Demirci: Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası olarak SERKA’nın desteğiyle Ardahan’ın yöresel ürünlerinin coğrafik işaretlerini alma yolunda güzel çalışmalara imza atıyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarımızla Ardahan Çiçek Balı, Posof Elması, Damal Bebeği gibi coğrafi işaret tescili alınan ürünlerinin yanında tescil süreçleri devam eden Posof Fasulyesi, Ardahan Tel Peyniri, Kavılca Buğdayı gibi önemli ürünlerimiz de bulunmaktadır. Proje ile Ardahan’ımızda üretimine devam edilen, tarihten günümüze gelen yöresel ve geleneksel ürünlerin araştırılarak envanterinin çıkarılması, envanteri çıkarılan ürünlerin tarihsel geçmişi ile bilimsel literatürünün araştırılması, ortaya çıkan veriler doğrultusunda coğrafi işaretleme açısından uygun olup olmadığının mevzuat yönünden incelenmesi yapılarak ve tüm çalışmalar bir kitapçık haline de getireceğiz.
Ardahan İlinde Coğrafi İşaret Alma Potansiyeli Olan Ürünlerin Envanter çalışması ile Ardahan’ın yöresel ürünlerinin markalaşması ve Ardahan’a yeni coğrafi işaretli ürünler kazandırılması amaçlamaktayız.
YENİ SAYFA: Sayın Demirci, son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
ATSO üyelerimizle birlikte çalışmanın verdiği güçle şehir ticaretinin canlılığını sağlamak adına faaliyetlerimizi sürdürerek Ardahan’ımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. İlimize artı değerler katmayı, yaptığımız çalışmalarımızla farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında yerel ürünlerimizin markalaşmasına katkı sağlayacağı düşündüğümüz yerel ürünler coğrafi işareti envanterin çıkarılması amacıyla önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı çalıştay yapacağız. Oda olarak yaptığımız turizm çalıştayının ikinci aşaması olarak turizm rehberi hazırlatıyoruz. En kısa sürede yayımlanacak rehber ile ilimizin turizmine katkı sağlayacağız.