Çocuklar, gün içinde ara sıra öksürebilir veya viral enfeksiyonlar nedeniyle haftalarca sürebilen öksürük nöbetleri geçirebilir. Ancak, iki ila üç haftadan uzun süreyen öksürük durumunda bir uzmana başvurulması gerekir.
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun öksürdüğünü duymak sizi endişelendirebilir. Ancak ara sıra meydana gelen öksürük her zaman ciddi bir sorun olduğunu göstermez. Öksürük, çocuğunuzun solunum yolundaki mukusu, tahriş edici maddeleri ve enfeksiyonları temizleyerek vücudunu korumasına yardımcı olan bir reflekstir. Çocuklar, gün içinde ara sıra öksürebilir veya viral enfeksiyonlar nedeniyle haftalarca sürebilen öksürük nöbetleri geçirebilir. Ancak, iki ila üç haftadan uzun süreyen öksürük durumunda bir uzmana başvurulması gerekir.
Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Ali Duman, çocuklarda görülen öksürük ve nedenlerini açıkladı.
Öksürük Her Çocukta Görülebilir
Öksürük, çocuklarda çok yaygın bir sorundur ve genellikle soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Çocuklar, yılda 6 ila 12 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir ve bu enfeksiyonların çoğu virüslerden kaynaklanır. Virüslerin neden olduğu öksürüklerde antibiyotik kullanımı etkili değildir. Ancak bazen öksürük, boğazda veya göğüs bölgesinde oluşan bakteriyel bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir.
Grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda öksürük genellikle 10 ila 14 gün sürebilir. Bu durumda bir çocuk, bir yılın ortalama 140 gününü öksürerek geçirebilir.
Boğulmaya Dikkat!
Öksürük, kendi başına bir hastalık değildir. Çoğu zaman akciğer enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları veya diğer solunum yolu rahatsızlıklarının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde öksürük yaygınlaşır. Bebeklerde öksürük devam ediyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır, çünkü özellikle alt solunum yolları ve akciğerler ciddi etkilenebilir.
Bronşlarda ortaya çıkan öksürük, mukusu ve yabancı maddeleri temizlemek için gelişen bir reflekstir. Ancak bu durum bazen boğulma işareti de olabilir. Özellikle küçük çocuklarda ardı ardına gelen öksürüklerde boğulma riski göz önünde bulundurulmalı ve çocuğun durumu kontrol edilmelidir.
Alerji de Öksürüğe Yol Açabilir
1 aydan 1 yaşına kadar olan süt çocuklarında viral üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, zatürre ve bronşit gibi hastalıklar öksürüğe neden olabilir. Okul çağı öncesindeki çocuklarda da öksürük çoğu zaman viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Alerjik yatkınlığı olan çocuklarda ise öksürük daha sık görülmektedir.
Ayrıca, çocuğunuz bilmeden yabancı bir cisim yutmuşsa bu da öksürüğe yol açabilir. Daha nadir olarak, tümörler, yapısal anormallikler ve bazı çocuk hastalıkları da öksürük nedenleri arasındadır. Bunun dışında, astım, sinüs hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi kronik rahatsızlıklar da çocuklarda öksürüğü kalıcı hale getirebilir.
Evde Alınabilecek Basit Önlemler
Çocuğunuz öksürüyorsa, evde alabileceğiniz bazı basit önlemler şunlardır: