DEVA PARTİLİ EKMEN, “EKMEN’DEN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ’A ÜÇ SORU.”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, vatandaşın sırtında büyük bir yük oluşturan kur korumalı mevduat sisteminin akıbetini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu.

POLİTİKA 1.11.2024 01:25:00 0
DEVA PARTİLİ EKMEN, “EKMEN’DEN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ’A ÜÇ SORU.”

Kur korumalı mevduat sistemi konusunda ciddi endişelerin olduğunu söyleyen Ekmen, söz konusu sistemle ilgili şeffaf bir bilgilendirmenin yapılması gerektiğini dile getirerek, “KKM sistemine neden hala devam edilmektedir? Sistemle ilgili olarak, sürecin sonlandırılmasına yönelik bir planlama ya da düzenleme yapılacak mıdır?” diye sordu. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, vatandaşın sırtında büyük bir yük oluşturan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Ekmen, kur korumalı mevduat sistemi üzerinden ödenen faiz miktarı başta olmak üzere sistemin geleceğini sordu. 

 Şeffaf bir bilgilendirme büyük önem arz ediyor

Kamuoyunun kur korumalı mevduat sistemiyle ilgili soru işaretlerinin olduğuna dikkati çeken Ekmen, “Kur Korumalı Mevduat sistemi, 21 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girmesinden bu yana Hazine ve Merkez Bankası üzerinden devletin ve vatandaşların sırtında büyük bir yük oluşturmaktadır. Toplumda bu sistemin kamu maliyesine olan yükü ve etkileri hakkında çeşitli tartışmalar yaşanmaktadır. Kur Korumalı Mevduat sistemi nedeniyle Hazine ve Merkez Bankası aracılığıyla yapılan faiz ödemelerinin miktarı ile bu ödemelerin enflasyon ve ekonomik dengeler üzerindeki etkileri hakkında kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir” değerlendirmesinde bulundu. 

 Ekmen’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a üç soru

Ekmen, soru önergesinin devamında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

 1.Kur Korumalı Mevduat sisteminin yürürlüğe girdiği 21 Aralık 2021 tarihinden bu yana Hazine ve Merkez Bankası tarafından ödenen faiz miktarı ayrı ayrı ve toplam ne kadardır?

2.KKM sistemine neden hala devam edilmektedir? Sistemle ilgili olarak, sürecin sonlandırılmasına yönelik bir planlama ya da düzenleme yapılacak mıdır?

3.Merkez Bankası’nın, KKM sistemi üzerinden tarihin en büyük servet transferlerinden birine aracılık ettiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar hakkında nasıl bir açıklama yapılabilir? Sordu: KKM sisteminin maliyeti ne kadar?