Tarih: 20.12.2022 15:03

GAZETECİ FETHİ SATICI: "SOSYAL MEDYA,GAZETELERİN PABUCUNU DAMA ATTI"

Facebook Twitter Linked-in

- Öncelikle Fethi Satıcı kimdir. Sizi tanıyabilir miyiz?

Fethi SATICI: 1942 Kartal-Yakacık doğumluyum. 57 yılında güreş sporuna başladım,18 yaşında 60. Roma Olimpiyatları Greko-Romen Güreş Milli Takım Kampına alındım. Olimpiyat Kampında yapılan  üç seçmeyi de tecrübesiz genç bir güreşçi olmam nedeniyle kaybettim. Sırası ile Kartal Güreş Kulübü, Haydarpaşa DDY Güreş Kulübü, Fenerbahçe Güreş Şubesi, Bursa Uludağ Güreş Kulübü ve Erzincan Kara Gücü Takımında güreştim.1958 yılında Türkiye Gazetesi spor muhabirliği ve sonraki yıllarda Anadolu Ajansı, Son Havadis Gazetesi, Tercümen Gazetesi, Fotospor, Akit, Vakit Gazeteleri ve son olarak da Türkiye Gazetesi İstihbarat Servisinde Kadrolu  gazeteci olarak çalıştım. Polonya, Çekoslovakya,  Sırbistan, Makedonya, Yugoslavya, Romanya, Moldova ,Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürlüğünde beş yıl  Akit ve Vakit Gazetesinin resmi temsilcisi olarak görev yaptım. Uluslararası mavi basın kartı sahibiyim.

   

-Türkiye’nin İlk Altın Kemerli Gazetecisi olarak başarı öykünüzden bahseder misiniz?

Fethi SATICI: Kartal Güreş İhtisas Kulübü 2. Başkanı, Kartal Spor Güreş Şubesi Başkanı, İstanbul İl Güreş Temsilciliği Genel Sekreterliği, Dört yıl Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Basın Kurulu, Türkiye Güreş Federasyonu “ONUR KURULU” ve”Basın Kurulu”nda yaklaşık üç yıl görev yaptım ve 6 ay önce bu görevimden istifa ettim. Türk sporuna  sporcu, yönetici ve gazeteci olarak hizmetlerimden dolayı 1991 yılı Edirne Kırkpınar Ağası, Çanakkale Seramik Fabrikaları Baş Bayisi Sayın Murat KÖSE  şahsımı Altın Kemer ile ödüllendirdi. Altın Kemerimi Edirne Valisi, Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Sayın Musa Aydın ve Kırkpınar Ağası Sayın Murat Köse törenle sundular. Ayrıca 40 yıl içerisinde Edirne Kırkpınar yağlı Güreşlerinde en çok ödül, plaket, şilt ve Altın Kemer alan gazeteci olarak Kırkpınar’ın 658 yıllık tarihine geçen gazeteci oldum.

- Bir Kartallı ve Kartal sevdalısı gazeteci olarak merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin Kartal ilçemize yaptığı projeleri değerlendirir misiniz?

Fethi SATICI-Merkezi hükümetin yüzlerce  olumlu. yararlı ve kalıcı projeleri var. Doğup büyüdüğümüz ve üzerinde yaşadığımız Kartal’a gelince nedense  Kartal gelişmedi, Kartal’ın gelişmemesine en büyük nedende Demir yolunun Kartal’ın tam ortasından geçmesine bağlıyorum. Kartal’ın küllerinden doğan Tuzla, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli ve Samandıra  çok gelişti, büyüdü ve güzelleşti. Sancaktepe, Pendik ve Tuzla’nın 2. Lig’ de yer alan takımları var. Efsane Kartal spor maalesef Amatör Bölgesel Lig ‘de. Eskiden Kartal adeta sporun merkezi konumunda idi. Özellikle futbol ve güreş sporunda Kartal söz sahibi idi. Projelere gelince eski ve yeni belediye başkanlarımızın kalıcı ve yararlı projeleri elbette var.

- Sizce gazeteci kimdir. Gazeteci olmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir? Son zamanlarda dijital medya ön planda. Özellikle  sosyal medya gazeteciliği akımı başladı. Duayen bir gazeteci olarak neler söylemek istersiniz?

Fethi SATICI- Gazeteci basın ve gazetecilik ilkelerine uyan, tatbik eden, objektif haberciliği ilke edinen,  gazetecilik mesleğini silah olarak kullanmayan, haberi kaynağından araştırıp yapan bence gazetecidir. Dönemimizde bu günkü teknoloji yoktu, haberleşme kısıtlı, şartlar elverişsiz idi. Son sistem modern fotoğraf makineleri de yoktu olayların fotoğraflarını gazetelere film olarak götürür ve banyo yapıldıktan sonra konunun fotoğrafları seçilirdi. Şimdi konunun anında fotoğrafları çekiliyor ve süratli bir şekilde Ajans, Gazete ve Televizyon Haber Merkezlerine ulaştırılıyor. Haberlerimizi kalemle ve daktilo ile yazardık. Şimdi Bilgisayar çağındayız. Yani şimdilerde gazetecilik yapmak çok kolay. Bir günde iki sefer İstanbul-a haber’e ve haberin fotoğraflarını götürdüm yıllarca. Sabahleyin cinayet haberini götürürdüm, öğleden sonra da kurşunlama, Trafik kaza ve ya intihar haberlerini Cağaloğlu’ na götürdüm. Gazeteciliği bıraktıktan sonra Teknoloji ve dijital dönemi başladı. Sosyal medya gazetenin pabucunu adeta dama attı ve gazeteler süratle Tiraj kaybetmeye başladı insanlar eskisi kadar gazete okumuyorlar. Ben de gazete okumuyorum ve haber sitelerini takip ediyorum.

- Son olarak söylemek istediğiniz bir dipnotunuz var mı?

Fethi SATICI:-Özellikle, yerel basın olarak yaptığınız röportaj için çok Teşekkür ediyorum.  Söylemek istediğim genç meslektaşlarımıza, yerel yöneticilerimize ve siyasilerimize olacak. Genç meslektaşlarımız masa başı haber, kopyala-yapıştır haber yapmasınlar bulundukları alanın sorunlarını dile getirsinler Mahalle Muhtarları, sivil toplum kuruluşları ile görüşsünler.

 Röportaj yapsınlar. Belediye başkanları da mutlaka ve mutlaka bölgelerindeki yeril gazeteleri İlan, Reklam ve Kutlama vererek desteklesinler ve yerel gazetelerin varlıklarını sürdüre bilme adına mutlaka destek olsunlar. Yerel basın seçimden seçime hatırlamak ta yani. Siyasilere gelince özellikle ilçe başkanları ve meclis üyeleri de yerel basını desteklesinler.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —