İFTAR SOFRASININ LEZZETLİ FİNALİNİ VAZGEÇİLMEZ GÜLLAÇ İLE YAPIN!

Son dönemde Türkiye’nin gastronomi alanındaki parlayan yıldızı Mahizer’in deneyimli ustabaşısı ve üretim sorumlusu Mehmet Emişen, Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı güllaç yapımının inceliklerini paylaştı.

YEME&İÇME 23.03.2023 17:12:00 0
İFTAR SOFRASININ LEZZETLİ FİNALİNİ VAZGEÇİLMEZ GÜLLAÇ İLE YAPIN!

 Birliğin, beraberliğin ve bereketin simgesi Ramazan ayı başladı. Kurulacak özenli sofralar için de hazırlıklar hızlandı. Lezzetinin yanı sıra hafif ve faydalı olmasıyla da bilinen güllaç; yine sofraların en lezzetli tamamlayıcısı olacak. 

   

Ramazan ayına has tatlıların başında olan güllaç Osmanlı’dan günümüze taşınan bir lezzet. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftar sofralarının da en güzel tamamlayıcısı. Ramazan ayıyla özdeşleşen bu özel tatlı yine sofraların başköşesinde yer alacak. Baklavadan lokuma, sütlü tatlıdan katmere kadar çok çeşitli tatlılarıyla Türk gastronomisinin yeni ışığı Mahizer’in deneyimli ustabaşısı, üretim sorumlusu, Gaziantepli Mehmet Emişen, güllaç nasıl yapılmalı sorusunun yanıtını detaylarıyla anlattı.

YAPIMI KOLAY, HAFİF VE LEZZETLİ

“Güllaç geleneksel tarifinden uzaklaşmadan, özenle hazırlanmış olmalı” diyen Emişen, öncelikli olarak kullanılacak ürünlerin en iyisinin seçilmesi gerektiğini vurguluyor. 

“Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllaç Ramazan ayının incisi niteliğinde. Bizler de bu önemli tatlıyı yaparken çok titiz davranıyoruz. Anadolu tatlarını dünyayla buluşturan bir marka olarak kullanacağımız ürünlerin en iyi olanını seçiyoruz. Her birini tek tek araştırıp en kaliteli ve doğal olanını kullanıyoruz. Güllaç sağlık açısından da oldukça faydalı. Ağır iftar yemeklerinin ardından mideyi yormayan bir tatlı olduğu için Ramazan ayının vazgeçilmezi” 

USTASINDAN GÜLLAÇ TARİFİ

Güllaç hafif bir tatlı olduğu için titizlikle hazırlanması gerektiğini ve kullanılacak malzemelerin özenle seçilmesi gerektiğini dile getiren Emişen, iyi bir güllaç için şu tarifi verdi; “Güllacı bol sütle yapmak gerekir. Güllacın lezzetini artırmak için manda sütü de kullanılabilir. Önce tencereye sütümüzü aktarıyoruz. Orta boy dediğimiz bir tepside olacak şekilde 1.5 kg. kadar sütü ocakta ısıtıyoruz. Isınan sütün içerisine 350 gr. toz şeker ilave ediyoruz. Kaynama derecesine gelmeden ocaktan indirip soğumaya alıyoruz. Süt ılık hale gelince güllaç yapımına başlıyoruz. Bunun için bize 20 adet güllaç hamuru gerekiyor. Güllaç hamuru çok hassastır. Hamurun ince olması lazım, süte girdiği zaman yırtılmaması gerekir. Sonra tepsiye bir miktar sütü döküyoruz. Ardından 10 adet hamuru tek tek süte ıslatıp tepsiye yayıyoruz. Alt katı bitince arasına çerez olarak fındık ya da isteğe göre ceviz koyabilirsiniz. Burada dikkat edilecek husus ise koyulacak malzemenin her tarafa eşit bir şekilde dağıtılması gerektiği. Malzemeyi koyduktan sonra kalan 10 adet hamuru yine tek tek ıslatıp tepsiye seriyoruz. Kalan sütü de içine bir fincan kadar gülsuyu karıştırıp güllacın üzerine gezdiriyoruz. Hazır olan güllacımızı dolaba koyuyoruz. 10 ya da 15 dakika sonra dolaptan çıkarıp, kare biçiminde kesiyoruz. Üzerini toz fıstıkla ve kirazla süsleyip servise hazır hale getiriyoruz”

 

 


İlginizi Çekebilir

AKİRA BACK İSTANBUL “1 YAŞINDA”!

ANKARA’YI KAHVE KOKULARI İLE BULUŞTURAN FESTİVAL SONA ERDİ

FERİDA BRASSERİE'DE 'TARLADAN SOFRAYA' DÖNEMİ

VEDAT MİLOR: İYİ VE DOĞRU ÜRÜN OLMADAN, İYİ RESTORAN OLMAZ

İYİ DİLEKLER PASTANESİ

YEŞİL KAÇGAR KARADENİZ SOFRASI ERDEM USTA

ROKA PASTANESİ

ELİF PİDE-2

PEÇKO PASTA&CAFE

BEYOĞLU PİDE&LAHMACU SALONU

  • Salı 18.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.4 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 18.3 ° / 11.9 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16