Tarih: 20.10.2019 12:19

KABAKÇI DEDE SU KABAĞINA ŞEKİL VERİP SÜS EŞYALARI ÜRETİYOR

Facebook Twitter Linked-in

 Çeşitli gemilerde dünyanın bir çok yerini gezen Cenap Önen doğup büyüdüğü Kartal Yakacık'taki 40 metrekarelik dükkânında su kabaklarını şekillendirerek dekoratif ürünlere dönüştürüyor.Çoğunlukla Alanya  ve İzmir'den getirttiği su kabaklarını çeşitli desen ve motiflerle işleyerek hem hayatını renklendiren hem de kazanç elde eden Önen, su kabağından yaptığı dekoratif ürünleri, 50 lira ile 300 lira arasında satışa sunuyor.

"Eğitim görmeden kendi imkanlarımla başardım"

Su kabağının eskiden çeşitli amaçlarla kullanıldığını aktaran Önen, kabakları dekoratif eserlere dönüştürmek için hasadı yapıldıktan sonra rutubetsiz yerde depolanarak kurumaya bıraktığını söyledi.

İlk zamanlarda su kabağını istediği gibi işleyemediğini ancak sonraları bu işin  çok keyifli bir hal aldığını, gün geçtikçe su kabağı işlemeciliğine alıştığını belirten Cenap Önen, çok güzel eserler ortaya koyduğunu belirtterek

Bu işin pek çok basamağı var. Kabağı önce yıkıyoruz. Sonra üç saat suda bekletiyoruz. Alt kısmını açıyor ve içini temizliyoruz. Ardından üzerine şekilleri çiziyor, delikleri deliyoruz. Tekrar bir iç temizlik yapıyoruz. O temizliği de yaptıktan sonra boncuklama aşamasına geçiyoruz. Sonra vernik ve elektrik tesisatı. Bazılarının dış kısmını da boyuyoruz.Eğer doğru mevsim seçilirse Türkiye’nin her yerinde yetişebilecek bir bitki. Kumlu toprağı sever. Bir de dibinin nemli olması lazım. Eğer bir kavak ağacının yanına dikerseniz kavak ağacı ile birlikte 50 metre uzar gider.Kabak işçiliği adeta Terapi gibi Geceleri rüyamda kabak işliyorum.  Bu işe başlarsanız bırakamazsınız. Kabak işçiliği adeta  terapi gibi. Çok zevk alıyorum.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —