Beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan menenjit, özellikle bebekler, küçük çocuklar, gençler ve yaşlılarda ölümcül seyredebilir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, hastalığın hızlı ilerleyebildiğini ve özellikle meningokok türünün saatler içinde ölüme neden olabileceğini belirtti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mamçu, menenjitin tüm yaş gruplarında görülebileceğini fakat hassas gruplarda çok daha ağır seyrettiğini ifade etti. “Baş ağrısı, ateş, kusma, ense sertliği, bilişsel değişimler, ışığa hassasiyet ve iştahsızlık gibi belirtiler göz ardı edilmemelidir. Bu belirtiler ilerleyip bilinç değişikliği ve uykuya eğilim gösterdiğinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır,” dedi.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Gibi Başlayabilir
Menenjit, ilk belirtilerinde genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla karıştırılabiliyor. Ancak hastalık hızlı seyrettiği için birkaç saat içinde tablo ağırlaşabiliyor. Dr. Mamçu, "Menenjit 24 saat içinde ölüme kadar götürebilecek bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis hayati önem taşır," uyarısında bulundu.
Bulaş Yollarına Dikkat!
Hastalığın genellikle öksürme, hapşırma gibi damlacık yoluyla bulaştığını belirten Mamçu, sağlıklı bireylerin bile taşıyıcı olabileceğini söyledi. Virüs, bakteri ya da nadiren mantar kaynaklı gelişebilen menenjit türlerinden özellikle bakteriyel olanların (meningokok, pnömokok, Hıb) çok daha tehlikeli olduğunu vurguladı.
Aşı Hayat Kurtarır, Karşıtlık Salgına Davetiye
Aşılama sayesinde pnömokok ve Hıb enfeksiyonlarının görülme sıklığı azalsa da, meningokok menenjiti hâlâ ciddi bir tehdit oluşturuyor. Mamçu, “Menengokok aşısı ülkemizde özel olarak uygulanıyor. Bebekler, askere ve hacca gidenler, kalabalık ortamlarda yaşayanlar, bağışıklık sistemi zayıf bireyler bu aşıyı mutlaka yaptırmalı,” dedi.
Aşı karşıtlığının toplum sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Mamçu, “Aşılanmayan bireyler, toplumsal bağışıklık zincirinde zayıf halkalar oluşturur. Bu da bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olabilir,” diyerek uyardı.
Okullarda Vakalara Dikkat!
Son dönemde özellikle okul çağındaki çocuklarda artan menenjit vakalarına dikkat çeken uzmanlar, henüz bir salgın durumunun söz konusu olmadığını ancak temaslı bireylerde önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini söylüyor. Aileler ve öğretmenlerin çocuklarda görülen belirtilere karşı duyarlı olması, hastalık şüphesi halinde hızla sağlık kuruluşlarına başvurması büyük önem taşıyor.