SALEP TÜKETİRKEN BU 3 NOKTAYA DİKKAT!

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Salep bazı orkide türlerinin yumrularının kurutulması ile elde edilmektedir

SAĞLIK 15.11.2024 00:53:00 0
SALEP TÜKETİRKEN BU 3 NOKTAYA DİKKAT!

Soğuk günlerde ilk akla gelen içeceklerden biri olan salep, içimizi ısıtmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor. Ancak doğru hazırlamaya ve kararında tüketmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Salep bazı orkide türlerinin yumrularının kurutulması ile elde edilmektedir. Salebin çoğunluğunu bir lif türü olan glikomannan, kalan kısmını nişasta ve şeker gibi maddeler oluşturur. Glikomannan bir tür çözünür liftir ve suyu tutma özelliğinden dolayı dondurma gibi ürünlerde kıvam artırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda içecek olarak, sıcak su veya süt ile karıştırılarak tercih edilmektedir. Salebin sağlık açısından faydaları da en temel bileşeni olan glikomannandan gelmektedir. Buna karşın içeriğindeki şeker oranına ve kontrollü tüketmeye dikkat edilmezse fayda yerine zarara neden olmaktadır” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, salep tüketirken dikkat edilmesi gereken kuralları ve bir fincan salep ile gelen faydaları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

 Şeker oranına dikkat edin

Salep sağlıklı bir içecek olmasına karşın çoğunlukla şekerli olarak tüketildiğinden yüksek kalorili bir içecek haline gelebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, salebin doğası gereği nişastalı bir besin olduğunu ve ayrıca şeker eklendiğinde fazla kalori içeriği ile kilo artışına, trigliserit gibi kan yağlarında yükselmeye, kan şekerinde hızlı yükselişe, çabuk acıkmaya ve karaciğer yağlanması gibi sorunlara yol açabileceğini belirterek “Özellikle diyabet ya da insülin direnci olanların –alerjisi yoksa- salebi doğal hali ile edinip, sadece sıcak su veya süt ile karıştırarak ve tarçınla aromalandırarak tüketmesi, aşırıı tüketiminden de kaçınması sağlıklı olacaktır” diyor. 

 Ara öğünde tüketin 

 Salebin içeriğinde bulunan lifler yüksek oranda su tutma özelliğine sahip olduğundan, salep tokluk hissinin uzun sürmesine destek oluyor. Bu nedenle salep tüketmeyi ara öğünde tercih ederek bir sonraki öğüne kadar tok kalmayı sağlayabilirsiniz. Ancak salebe şeker ya da bal gibi kalorisini yükseltecek içerikler eklememek ve sadece su ya da süt ile hazırlamak gerekiyor. 

 Aşırıya kaçmayın

Bu soğuk havalarda, özellikle de dondurucu kış günlerinde hem içimizi ısıtması hem de lezzetli olması dolayısıyla çok sık tercih edilen salep, tüketiminde aşırıya kaçıldığında fayda yerine sağlığa zararlı hale geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Salep içeriğindeki lifler ve bazı vitamin, mineral türleri sayesinde sağlığa faydalı bir bitkidir. Ancak hangi ölçüde tüketildiğinde faydalı ya da hangi ölçüde tüketildiğinde zararlı olduğu bilimsel olarak bilinmediğinden, güvenli tarafta kalarak, aşırıya kaçmaktan kaçınmalısınız. Haftada 1-2 kez 1 bardak şekersiz salep tüketerek faydalarından yararlanmak ve kilo kontrolünü de riske atmamak hedeflenebilir” diyor. 

 Kabızlığı önleyebilir

Yetersiz lif ya da posa alımı kabızlığın en bilinen nedenleri arasındadır. Salebin içeriğinde bulunan bir lif olan glikomannan su çekerek dışkının bağırsakta ilerleyişini kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Ancak fazlası gaz, şişkinlik ve ishale yol açabileceğinden lif kaynağı olarak sadece salebe güvenmemek, bunun dışındaki sebze, meyve, bakliyat, tam tahıl gibi diğer lif kaynaklarını düzenli tüketmek ve yeterli miktarda su içmek gerekmektedir.

 Bağırsak florasını iyileştirmeye yardımcı olur

Salebin içeriğindeki çözünür lifler kalın bağırsakta bakteriler tarafından fermente edilerek prebiyotik görev üstlenirler. Bu sayede bağırsakta yer alan iyi bakterilerin artmasına yardımcı olurlar. Bağırsaktaki iyi bakteri sayısı arttıkça dolaylı olarak bağırsak florası iyileşir, kanser gibi hastalık riskleri düşer. Ancak hiçbir besin tek başına mucizevi değildir. Sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenmek, egzersiz yapmak gibi diğer faktörler de hastalıklardan korunmada çok önemli etkiye sahiptir. 

 Metabolik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur

Salepte bulunan bir lif olan gilokmannan yiyeceklerdeki kolesterolün emilimini azaltması sayesinde kan yağlarını düşürebilir. Yine bu lifler sayesinde tokluk kan şekerinin yükselmesi engellenebilir. Bu sayede kalp damar hastalıklarından ve diyabet riskinden korunmaya yardımcı olabilir. 


İlginizi Çekebilir

SESSİZ PANDEMİ: DİYABET

SALEP TÜKETİRKEN BU 3 NOKTAYA DİKKAT!

DİYABET GENÇ YAŞTA KATARAKTA NEDEN OLUYOR

AKCİĞER KANSERİNE YAKALANAN 41 BİN KİŞİDEN BİRİ SİZ OLMAYIN

İNSÜLİN DİRENCİ VE OBEZİTE KISIR DÖNGÜSÜNE DİKKAT!

AKARKEN: “ÇALIŞANLARIMIZIN HAKLARINI MAĞDURİYETLERE KARŞI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ.”

ÖZKAN: “İSTİSMARLA MÜCADELEYİ BİZİM GİBİ VİCDANLI İNSANLARLA BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”

GENÇLERDE KALP KRİZİ RİSKİNİ 3-4 KAT ARTIRIYOR!

ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLAN BÖBREK HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

KALP HASTALIKLARININ 11 BELİRTİSİ

  • Cuma 14.9 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 11.3 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 12.3 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2