TÜRK İŞ KADINI AFRİKA’DA YEŞİL DEVRİM’E KATILDI

Abide Gülel, Togo Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Yatırım Bakanlığı’nın da desteklediği, gençler ve kadınlar başta olmak üzere zenginlik ve istihdam yaratacak projenin nihai hedefleri hakkında şu bilgileri verdi

17.01.2023 01:05:00 0
TÜRK İŞ KADINI AFRİKA’DA YEŞİL DEVRİM’E KATILDI

 Batı Afrika ülkesi Togo’da, 1970'lerde yaşanan bir dizi kuraklık ve bunun sonucunda ortaya çıkan gıda kıtlığının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Eyadéma Gnassingbé, yerel üretimi artırmak için "Yeşil Devrim" başlatmıştı. Radyo yayınları ve sokak tabelaları, "Daha fazla üret - toprak bizi yarı yolda bırakmayacak" ve "Her Togolu ithalata daha az bağımlı olacak" sloganlarıyla "tarıma dönüşü" teşvik ediyordu.1980'lerin başında reformlar Togo'nun tarımsal üretiminin artmasını sağladı. 1990'larda patlak veren siyasi çalkantılar Yeşil Devrim’i yavaşlattı. Yeşil Devrim, 2017-2030 Togo Agropoles Stratejik Kalkınma Planı ve 2016-2025 Feed Africa Girişimi kapsamında Togo Agro-Gıda İşleme Bölgesi Projesi (PTA-Togo) adıyla 2018 yılında yeniden uygulanmaya başladı.Türkiye – Togo İş Konseyi Üyesi ve AGB Consultants A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abide Gülel, geçtiğimiz günlerde Afrika’ya giderek Yeşil Devrim’e katıldı. Abide Gülel, Togo'nun başkenti Lomé'nin yaklaşık 423 kilometre kuzeyindeki Kara bölgesinde başlayacak pilot tarım projesi için Togo Tarım Bakanlığı ile 90 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. 

 ÜÇ BAKAN AYRI AYRI KABUL ETTİ

 Tarım Bakanı Antoine Lekpa Antoine Gbegbeni, Sanayi Bakanı Kodjo Sevon-Tepe Adedze, Yatırımı Teşvikten Sorumlu Bakan Bayan Rose Kayi Mivedor tarafından ayrı ayrı kabul edilen Abide Gülel, adından dolayı da özel ilgi gördü. Abide Togo’da ‘kraliçe’ anlamına geliyor.

 TOGO ÜZERİNDEN TÜRKİYE’NİN AFRİKA TİCARETİ ARTACAK

 Abide Gülel, Togo Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Yatırım Bakanlığı’nın da desteklediği, gençler ve kadınlar başta olmak üzere zenginlik ve istihdam yaratacak projenin nihai hedefleri hakkında şu bilgileri verdi:“Togo Agro-Gıda İşleme Bölgesi Projesi (PTA-Togo), 2017-2030 Togo Agropoles Stratejik Kalkınma Planı ve 2016-2025 Feed Africa Girişimi kapsamında uygulanan bir pilot projedir. Beş yıllık bir süre boyunca uygulanacak projenin toplam maliyeti 1 milyar ABD doları. Biz bu projede 90 milyon dolarla yer alıyoruz. Finansman Bank of Africa tarafından sağlandı. Güney Kore Hükümeti’nin de projeye ek finansal desteği var.Projenin başlaması ile birlikte uluslararası havalimanları, tren hattı ve bölgenin en derin üçüncü limanına sahip Togo üzerinden Türkiye’nin Afrika ticaretinin artması planlanmaktadır.

 

150 BİN KADINA DOĞRUDAN FAYDA SAĞLAYACAK

 Projenin amacı, Kara bölgesinde özellikle tarım ürünlerinin işlenmesi, girdi temini ve pazarlama alanlarında özel yatırıma elverişli koşullar yaratmaktır. 1 milyar dolarlık proje; Bassar, Doufelgou, Kéran, Bastar ve Dankpen eyaletlerinde yüzde 51'i kadın olan yaklaşık 303 bin kişiye doğrudan, Kara bölgesinde tahmini 769 bin 940 kişiye de dolaylı fayda sağlayacak.Proje sonunda; ithal ikame maddelerinin (pirinç, mısır, soya fasulyesi, piliç eti) ve ihracatının (kaju fıstığı ve susam) üretkenliği ve tarımsal üretiminde artış; agro-park özel yatırımı yoluyla yerinde işlenen tarım ürünlerinin payında yüzde 19'dan yüzde 40'a artış. (90 bin ton/yıl çeltik, 15 bin ton/yıl mısır, 10 bin ton/yıl soya fasulyesi, 20 bin ton/yıl yem, 10 bin ton/yıl kaju fıstığı, 10 bin ton/yıl susam, yılda 3 milyon civciv üretimi, yılda 2 milyon piliç kesimi) hedefleniyor.Afrika tarım sektörü teknolojik ve dijital yenilikçiliğe son derece açık. Togo’da yapacağımız yatırımlarla Afrika’da sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkılar sunmayı hedefliyoruz. Togo Afrika ülkeleri içerisinde siyasi olarak istikrarlı ve güvenli bir ülkedir. Türkiye – Togo İş Konseyi Üyesi olarak yatırımcılarımızı Togo’ya davet ediyorum.”

 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN SONRA TOGO HAMLESİ

 Abide Gülel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Togo ziyaretinin ardından, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde, Türk ürünlerinin ve Türk teknolojisinin TOGO’ya ihracını sağlamak amacıyla, Togolu bürokratları Togo Hükümeti’ne bağlı Togo Tarımsal ve Gıda Kalkınma Ajansı (APRODAT) ile Türkiye’ye getirmiş ve İstanbul’da iş dünyasıyla buluşturmuştu.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

KARTAL BELEDİYESİ, AFET VE ARAMA KURTARMA EKİPLERİNİ İFTAR SOFRASINDA BULUŞTURDU

KARTAL’IN SON ÇERÇİCİSİ: “PİRE MUSTAFA” 30 YILDIR SOKAK SOKAK GEZİYOR

AK PARTİ MALTEPE İLÇE TEŞKİLATI’NDAN RAMAZAN BOYUNCA GÖNÜL BULUŞMALARI

MALTEPE BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN’A KÜLTÜR DOLU DOKUNUŞ

KARTAL BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ RAMAZAN AYI İNANÇ TURLARI BAŞLADI

FEYZULLAH MAHALLESİ’NDEKİ ATIL ALAN PATİ PARK’A DÖNÜŞTÜ

KARTAL’DA ÇOCUKLAR VE AİLELERİ RAMAZAN ETKİNLİKLERİNDE BULUŞTU

GİZLİ GÖZ HASTALIKLARI RAMAZAN’DA FARK EDİLEBİLİR

SARIKAMIŞ’TA DÖRT MEVSİM TURİZM İÇİN EKOTURİZM FİZİBİLİTESİ HAZIRLANACAK

RAMAZAN, YKS YOLUNDA GİZLİ AVANTAJ OLABİLİR

  • Perşembe 11.1 ° / 6.8 ° false
  • Cuma 11.6 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 12 ° / 6.2 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14