Türkiye Kempo Savunma Sporları Federasyon Başkanı Halis Avşar, Türkiye'nin Bazı Spor Dallarını Olimpik Kabul Edilmemesinin Çifte Standart Olduğunu Söyledi. Avşar Ayrıma Tepki Gösterdi Ve Anayasa Vurgusu Yaptı.
A Millilik Belgesi'ni sporcunun Olimpik olmayan dalda Dünya Şampiyonu olsa bile alamayacağını belirten Avşar, “Başarılı Antrenörlük kademe geçişleri Olimpik olmayan dallarda yönetmelik gereği hak yok edildi.” diyerek eleştirdi.
Avşar yaptığı açıklamada;
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasa ve Türk Medeni Kanunlarında; Devlet Milli Sporcuyu korur destekler denilmiştir.
Kanunlarda Olimpiktir Değildir yazmamaktadır, Dolayısıyla; Yönetmelik ve Genelgeler ile Olimpik Olmayan Sporların hakları kısıtlanmış yada alınmıştır, 2002 Yılından bu yana Olimpik Spor, Olimpik olmayan spor anlaşıyla gelen her bakan yönlendirilmiş ve bu zihniyet ile Türk sporu yönlendirilmiştir.
Bu zihniyet belki olimpik olan bir kısım sporcuyu memnun etsede, her dalda büyüyen Türk Sporu ve başarısını, organizasyon gücünü etkileyecektir.
Olimpik olan ve olmayan ayırımı Sporda bir kısım sporcuyu; Üvey evlat muamelisi göstermekten başka bir durum değildir, bu politikanın Devletin Hükümetin politikası olduğunu düşünmüyorum, bu uygulama dar bir pencereden bakan bir grubun çalışması olmalıdır.
Olimpik olmayan sporlarda Milliliktten atamalar, yok ya da kontenjan son sırada, Millik Sporcu Bursları KYK Yönetim kurulu kararı ile 3/1
Bir kısım dalda hiç yok.
GSB ve Özel veya Vakıf Ünivetsiteleri Protokolü Olimpik olmayan sporlar için Burs Hakkı yok, Özel Okullarda okuma bursu olimpik olmayan sporlar yok.
A Millik Belgesi; Bu yıl itibarı ile; Olimpik olmayan dalda Dünya Şampiyonu olsanızda yok, Genelge ile hak yok edildi.
Başarılı Antrenörlük kademe geçişleri Olimpik olmayana dallarda yönetmelik gereği hak yok edildi.
Ödül Yönetmeliği olimpik olmayan sporlar, olimpiklerin %10 veya %20
Gereken düzeltmeler için gerekli tepkiyi vermek ve düzeltirmek için sesimizi duyurmak durumdayız.
2024 Paris Olimpiyatları madalya sayıları azaltıldı, Karate ve Beyzbol vs. bazı branşlar çıkartıldı, Break Dans, Kaykay gibi Sporlar Olimpik oldu ve programa dahil edildi. Bu sporları toplumda kaç kişi yapıyor? Türkiye Türk toplumunu ve Gençliğini bedenen ruhen eğitmek için IOC- Uluslararası Olimpiyat Komitesinin stratejisini model almaya devam etsin, bu yanlışla toplumuz mücadeleden uzak beynini eğlenceye veren pasif sporlara yapmaya teşviktir. E-spor yakında sanal oyunlar olimpiyatı yapar. Devletin spor politikası toplumun sağlık ve iç yapısına uygun olmalıdır.”