USTA FOTOĞRAFÇI ADNAN AKBAŞOĞLU 55 YILDIR HİZMET VERİYOR

Fotoğrafçılık mesleğini ilk günden beri aynı dükkanda sürdüren Akbaşoğlu,55 yılı aşan tecrübesi ile sayısız müşterisine hizmet sunuyor.

RÖPORTAJLAR 18.10.2024 00:35:00 0
USTA FOTOĞRAFÇI ADNAN AKBAŞOĞLU 55  YILDIR  HİZMET VERİYOR

67 yaşındaki Adnan Akbaşoğlu , 44 yıl önce  işletmeye başlattığı fotograf stüdyosu  ile Kartal’ın en eski esnaflarından biri olarak biliniyor. Fotoğrafcılık mesleğini ilk günden beri aynı dükkanda sürdüren Akbaşoğlu,55 yılı aşan tecrübesi ile sayısız müşterisine hizmet sunuyor.

Kartal’ın usta fotoğrafçılarından  biri olan 67  yaşındaki Adnan Akbaşoğlu, mesleğe   1976 yılında 13  yaşında başladı. 44 yıldır  hiç el değiştirmeden işletmeciliğini yaptığı Kordonboyu Mahallesi Ankara Caddesi  Hamam Sokakta bulunan  dükkanını    ziyaret ederek bir röportaj gerçekleştirdik. 

Akbaşoğu, 1970 yılında başlayan fotoğrafçılık serüvenine Çankırı’da 13 yaşında başladı. Çıraklıktan kalfalık aşamasına kadar  İstanbul’un değişik  ilçelerinde  bir kaç fotoğraf atölyesinde çalıştı. Vatan borcunu ödedikten sonra mesleğine kaldığı yerden devam ederek şu anda mesleğini  sürdürdüğü Foto Fatoş adlı stüdyosun ’da   1980 Ağustos ayından beri   44 yıldır hizmet veriyor.

 

Adnan Akbaşoğlu: şimdi şartlar değişti  daha da kolaylaştı. Fotoğrafın  banyosu  meşakkatli bir uğraşıydı.Laboratuvarlarda koşuşturma derken  dijital olarak kendi fotoğraf stüdyonda müşterine  hizmet verebiliyorsun. Fotoğrafı  son model fotoğraf makinaları ile çekip çekip  müşteriye hemen  teslim ediyorsun veya mail ortamında gönderebiliyorsun.

Kartal Meydan Gazetesi: Mesleğinize ilgi duyan gençlere tavsiyeniz var mı?

Adnan Akbaşoğlu: Eskiden aileler çocuklarını internet kafelere gitmesin ,kötü alışkanlıklara ilgi duymasınlar, meslek öğrensinler diye bize getirirdi. 2010 yılından beri çocuğum meslek öğrensin diye kimse bana çocuğunu getirmedi. Benim çocuklarım da mesleğime ilgi duymadılar tabii ki ben de ön ayak olmadım. Çünkü   sigorta,kira  vb ekonomik koşullardan dolayı ben de tercih etmedim. Tavsiye de  etmiyorum çünkü artık sokakta  her yaştan insanın  dijital fotograf makinası ve bilgisayarı var.  Bu mesleğin tavsiye edilir bir tarafı kalmadı.

Kartal Meydan Gazetesi:  Kartal ekonomisinin en hareketli mahallelerinden birinde   hizmet sunan bir işletme olarak  bir değerlendirme yapar mısınız?

Adnan Akbaşoğlu: 44 yıldır sabahın erken saatlerinde   iş yerimi açıyorum, çoğunlukla öğleden sonra ancak siftah yapabiliyorum.Dışarı çıkıp sokağın  ucundaki  eski hamamın önüne kadar tek tük insan görebiliyorum. Öğleden sonra  ehliyet,nufus cuzdanı,pasaport ve kentsel dönüşümden dolayı  bir kaç insan gelirse günü kazançla kapatabiliyorum. Bazen  resmi kurumların talepleri doğrultusunda fotoğraf çektirmek isteyen insanların cüzdanlarında paraları olmuyor kendimi  onların yerine koyuyorum bu şartlarda idare ediyorum.ücret almıyorum ve ne kadar verebiliyorlarsa razı oluyorum.

Kartal Meydan Gazetesi: Kartal’da yerel yönetimin çalışmalarını  değerlendirir misiniz?

Adnan Akbaşoğlu: Belediye Başkanımızı sadece  seçim döneminde gördüm kesinlikle şimdiye kadar hiç kimse  kapımı çalmadı, bir sorunun var mı? diye sormadı. Çöp konteyneri bu sokakta her gün başka bir yere çekiliyor , özel araçlar Ankara Caddesi’ni ve bizim sokağımızı otopark haline getirdiler. Ticari araçlar girip  işlerini yapsınlar fakat Ankara Caddesi girişinde  ki zabıta, giriş kontrollerini yapmalıdır.

Kartal Meydan Gazetesi: sıcak ve samimi sohbetiniz için teşekkür ederiz.