YARAR:"SEMT PAZARLARINDA KAYIT DIŞILIĞI TAMAMEN BİTİRDİK"

Pazarcı Esnaf Odası Başkanı Yarar: "Türkiye Genelinde Sıkıntılarımız Var Ama Özellikle İstanbul’da Sıkıntımız Çok Büyük "

RÖPORTAJLAR 17.09.2020 23:12:00 0
YARAR:

YENİ SAYFA: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

M. Emin YARAR: Kars-Digor ilçesine bağlı Alemköylüyüm.1968  doğumluyum.1973 yılında ailemin topluca göçüyle birlikte İstanbul Fikirtepe’ye  yerleştik.2 yıl burada ikamet ettikten sonra Pendik-Kaynarca’ya taşındık. 45 yıldır Kaynarca’da ikamet ediyorum. İlk, orta, lise ve üniversite öğrenimimi İstanbul’da tamamladım. Okul dönemlerimde  ve yaz aylarında baba ve abilerimin mesleği olan pazarcılık yaptım.1978-1979 tarihleri itibarı ile  pazarcılık mesleğine giriş yaptım. Limonculuk yaparak geçimimi sağladım. Belirli bir dönemden sonra büyük tezgahlarda pazarcılık yapmaya devam ettim.1999  yılı depreminden bir ay önce başlayarak  Kadıköy sebze halinde 5 yıl meyve-sebze komisyonculuğu yaptım. Daha sonra  ticari beklentilerimin dışında bir durum gelişince komisyonculuk mesleğini bırakmak zorunda kaldım ve tekrar ağırlığımı pazarcılık mesleğime vererek  çok sevdiğim  pazarcılık mesleğimi yapmaya devam ettim.   Peygamber mesleği diye  bilinen mesleğimi  yoğun bir şekilde odaklanarak  sürdürmeye devam ettim.2010 yılına kadar bu mesleği icra ettikten sonra  yıl içinde talipli olduğum pazarcılık mesleğinin geliştirilmesi  ,  sorunlarının ve sıkıntılarının çözülerek daha iyi bir seviyeye çıkarılması konusunda    kendi bölgemizdeki Anadolu Yakası pazarcı, seyyar ,esnaf  odası başkanlığına aday olmaya karar verdim.2010 yılında birlikte hareket ettiğimiz ekiple  kongrede 

YENİ SAYFA: Sayın Başkan   tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz?

M. Emin YARAR: Şu anda 3 dönemdir yürüttüğüm  görevimin  süresini doldurmama 1,5 yıl kaldı. Allah nasip ederse, esnafımız  teveccüh gösterirse  tekrar yarım kalan projelerimi tamamlamak için    görevime devam etmeyi düşünüyorum. Benim başkanlığımın  öncesi görev yapan  pazarcı esnaf  odasındaki arkadaşları kesinlikle karalamak için söylemiyorum onlar bizim benimsediğimiz, özümsediğimiz, tasarladığımız, hedeflediğimiz  projeleri yapamamalarından dolayı  bu göreve talip olduk ve rabbime şükürler olsun ki biz esnaflarımıza verdiğimiz vaatlerin mümkün mertebe hemen hepsini yerine getirdik. Yaptıklarımız yeterli mi ? Tabii ki değil, hedeflerimizi daha üst çıtalara çıkarmanın gayreti içerisindeyiz.

YENİ SAYFA: Sorumluluk bölgenizdeki pazarlarla ilgili bilgi verebilir misiniz? Odamız üyelerinin faaliyet gösterdiği Kadıköy, Ataşehir, Üsküdar, Maltepe, Ümraniye, Beykoz, Çekmeköy ve Sancaktepe’nin belirli bir bölümünde Anadolu Yakasında 2500  aktif üyelerimiz ile pazarlarımızda halkımıza hizmet veriyoruz. Aktif olmayan üyelerimizi de hesaba katarsak 8.10  bin civarında pazarcı  esnafımız faaliyet göstermektedir.

YENİ SAYFA: Size bağlı olan  pazarlarda kayıt dışı faaliyet gösteren pazarcı esnafı ile ilgili bir envanter çalışması yaptınız mı?

M. Emin YARAR: Yaklaşık 8 yıldır bizim pazar yerleri yönetmeliği yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu konuda gerek bizler gerekse de ilçe belediyelerinin de  bakanlıklardan  gelen yazı ile vermiş olduğu  kayıt dışılığı  tamamen   bitirdik

YENİ SAYFA : Yerel Yönetimlerle ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz?

M. Emin YARAR: İlk göreve geldiğimizde hakikaten odamızın  kurumsal kimliğinin  diğer devlet kurumları nezdinde  önemsenmeyecek nazarı  itibare alınmayacak bir  pozisyondaydı. pazarcı  esnafımızda    ciddi bir şekilde mağduriyet yaşıyordu. Bizim pazarcılar odası olarak asli görevimiz pazarcı esnafı ile devlet arasında köprü görevi yapmaktır.  Onların sorunlarının çözümü noktasında  gerek mevzuatta gerekse diğer işleyişlerde ve toplumsal  faaliyetlerde esnafımız muhatap olmadan bizler aracılığıyla devletimizin yetkili kurumları ile görüşerek bu sorunların çözümüne yönelik bir  faaliyet yürütmemiz gerekiyor. Tabii ki pazarcı esnafımızın çok sorunları var. En büyük ve en önemli sorunumuz bizim  pazarlarımızın  cadde ve sokak aralarında kurulmuş olmasıdır. Şu anda   Anadolu illerinde  % 70-%80  oranında açık alan pazarlarında esnafımız  faaliyetlerini sürdürürken maalesef   İstanbul’da kurulan pazarlarımızda  %80 den fazlası cadde ve sokak aralarında kurularak vatandaşa hizmet etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bu bizim için en büyük sıkıntı. Cadde  ve sokak aralarında faaliyet gösteren pazarcı esnafımızın hizmet verdiği  bölgede kurulan pazarlarda   rahatsız edici  gürültü, görüntü, çevre kirliliği, araçlarını  evinin  önüne koyamayan vatandaşların park sorunundan tutunda   acil hasta sevklerinde ambulansın hasta nakline ulaşamaması  kadar birçok sıkıntı yaşanmaktadır.  Pazarların sokağını değiştirmek çare değil, tabiri caizse bombayı bir sokaktan alıp başka bir sokağa taşımaktır.

YENİ SAYFA: Pandemi sürecinde pazarcı esnafının  yaşadığı sıkıntıdan bahseder misiniz?

M.Emin YARAR: Pandemi sürecinde tabii ki esnafımız ciddi mağduriyetler yaşadı. Özellikle tekstil ,ayakkabı, tuhafiye, çanta satan esnafımız ve hafta sonu tezgah açan esnafımız büyük mağduriyet yaşadı. Bütün samimiyetimle söylüyorum bahsettiğim esnaflarımız evlerine ekmek götüremeyecek bir pozisyona geldiler. Bankalara borçlandılar, esnaf kefalet kooperatifleri  önünde uzun  kuyruklar oluşturarak kredi desteği talebinde  bulundular. Hakikaten bir daha ben  bu kara dönemin   yaşanmaması Rabbimden tek temennim. Bütün dünyada ve ülkemizde halen devam eden covid -19 sürecinin yansımaları her ne kadar  esnaf tezgah açsa da  devam ediyor. Tabii Pandemi dönem marketlere piyango vurdu. Marketlerde  alış veriş yapan vatandaşların temizlik, maske ve sosyal mesafe kurallarının dikkate alınmaması ve  anlayamadığım husus ülkemizde  bu kadar marketlerle ilgili koruma kalkanı oluşturulmasına bir anlam veremiyorum. Özelikle belirtmek isterim ki pazarlar halkımızın olmazsa olmazı  ekonominin dengesidir. Yani pazarların olmadığı durumda inanın  bırakın İstanbul’u Türkiye’nin geneli  için söylüyorum  halkın %80 i yaşamını idame ettiremez. Ayın sonunu getiremez. Dolayısıyla pazara gelen vatandaş istediği kalitede  ve istediği fiyatta ürünü bulabilir. Hatta açık ve net söylüyorum akşam hiç cebinde parası olmayan  vatandaşlarımız bile Pazar tezgahları  arkasında bizim pazarcı esnafımızın lekeli diye ayırdığı meyveyi sebzeyi alıp ucundan  keserek yaşamını idame ettirebilir. Yani pazarlarımız bu denli halkımızın vazgeçilmezidir. Onun için pazarlarımızın korunması ve yaşatılması gerekiyor. Hatta son dönemde pazarcı esnafımız 15 yıldır var olan kanun , e-fatura   sistemi bu yıl  yürürlüğe girerek çok ciddi oranda esnafımız mağdur ediliyor. E-fatura sistemi  uygulandığı sistem üzerinden  pazarcı esnafımız %1 kdv ödeyerek aldığı ürünü %8 devlete ödeme yapması ne demek anlamış değilim. Günlük 2000 lira satış  yapan bir esnaf  %8  üzerinde yani 160 lira devlete aktarmak zorunda. Tarladan   bir liraya alınan  domatesin pazarlarda   5 liraya satılmasını  kestirme ifadelerle, halkta farklı algı yaratmakla, pazarcı esnafını hiç kimse mağdur edemez. Tarladan ürününün  çıkışıyla kasalama,  işçilik, hammaliye, nakliye, depo ,ambalajlama, mazot ,devlete vergi, belediyelere işgaliye, odaya aidat bunları maliyete vurduğunuzda  tarladan bir liraya alınan domatesin kilosunun 4.5 liramaliyetle  alan pazarcı pazarlarda  kaç paraya satacak? Büyük zorluklarla evini geçindirmeye çalışan pazarcı esnafını düşünen yok.

YENİ SAYFA: Merkezi Hükümetten ve yerel yönetimlerden beklentileriniz nelerdir?

 

M.Emin YARAR: Türkiye genelinde sıkıntılarımız var ama özellikle İstanbul’da sıkıntımız çok büyük . Tabii ki en büyük sıkıntılarımız belediyelerin yapmış olduğu yanlış uygulamalar, kanun var biz diyoruz ki kanuna  göre hareket edin niye kanunsuz hareket ediyorsunuz. Kanun koyucu ne demiş pazarları kapalı alanlara  taşıyarak kur  demiş. İstimlak mı ediyorsun,kamulaştırma mı  ediyorsun pazarları sokak ve cadde aralarından kurtarın. Büyük firmalara, kültür merkezlerine yer tahsisi yapıyorsun halkın yararına olan pazarlara neden kapalı alan yaratmıyorsun. Pazarlar zorunlu bir ihtiyaç. Özellikle Üsküdar Belediyesini takdir ediyorum. Halkına hizmette  sınır tanımayan Hilmi Başkana huzurunuzda teşekkür ediyorum.

göreve geldiğimiz günden bugüne kadar ekibimizle birlikte canla başla çalışıyoruz.  Pazarlarımızı halkımıza hizmet yolunda istediğimiz seviyeye  getirmenin mücadelesini veriyoruz. Ümit ediyoruz ki  verdiğimiz mücadelede hem halkımızın  hem de pazarcı esnafımız fayda görmesinin çabasını veriyoruz.

 


İlginizi Çekebilir

USTA FOTOĞRAFÇI ADNAN AKBAŞOĞLU 55 YILDIR HİZMET VERİYOR

68 YAŞINDAKİ KADIN RESSAM YÜKSEL ATABAY ŞÜKÜR' "RESİM SANATINA İLGİ DUYAN GENÇLERE KAPIM HER ZAMAN AÇIK."

BAŞKAN ADAYI YILMAZ. “ KARTAL'IN EN BÜYÜK SORUNU . YÖNETİM VE LİYAKATSİZ YÖNETİCİLER.”

BAŞKAN KÖYMEN: “MALTEPE’DE YAŞAM VAR DİYEBİLECEĞİMİZ BİR YER HALİNE GETİRMEK ANA HEDEFİMİZDİR.”

ATEŞ, “AMACIMIZ,ADALETİ YAŞATMAK "

YILMAZ: “170 ÜLKEDE ATTIĞIMIZ HER İMZANIN GEÇERLİLİĞİ VAR.”

"KARS'TA KAZ NURAN ABLANIN ELİNDEN YENİR."

GAZETECİ FETHİ SATICI: "SOSYAL MEDYA,GAZETELERİN PABUCUNU DAMA ATTI"

RESSAM YAĞCI “İNSAN HAYATINA SANAT GİBİ GÜZEL BİR DOKUNUŞTA BULUNMAK, BENİ MUTLU EDİYOR.”

ALTUN: “FOTOĞRAF ÖNCELİKLE TEKNİĞE DAYANIYOR

  • Perşembe 18.5 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2