Psikiyatri Uzmanı Dr. Bingöl: “Erken evlilik depresyon ve intihar riskini artırıyor.”
Dünyada Her 5 Kız Çocuğundan Biri Evlendiriliyor!
Küçük yaşta evlilik, büyük psikolojik sorunları beraberinde getiriyor!
Çocuk evlilikleri, çocukların fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmadan gerçekleştirilen, özellikle kız çocuklarını etkileyen ciddi bir toplumsal sorun olmaya devam ediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, erken yaşta yapılan evliliklerin çocukların yaşamlarında derin yaralar açtığını belirtti
.“Türkiye, 202 ülke arasında 87’nci sırada!”
Dr. Bingöl, “Gelişmekte olan ülkelerde oldukça yaygın olan çocuk evlilikleri, ülkemizde de önemli bir sorun olarak varlığını sürdürüyor” diyerek uyardı.
UNICEF 2022 verilerine göre, dünyada her 5 kız çocuğundan biri evlendiriliyor.
Bu oran, erkek çocuklarına kıyasla 6-7 kat daha fazla.
UNICEF’in 2021 verilerinde Türkiye, 18 yaş altı evlilik oranında 202 ülke içinde 87’nci sırada yer alıyor.“Erken evlilik depresyon, kaygı ve intihar riski yaratıyor”
Dr. Bingöl, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının psikolojik olarak büyük travmalar yaşadığını vurguladı:
“Henüz çocuk yaşta iken kendisinden yaşça büyük bir erkeğin eşi olmaları, eğitim hayatından koparılmaları, cinsel ilişkiye zorlanmaları, ebeveynlik sorumluluğu ile yüzleşmeleri onları yıpratıyor. Bu durum, kız çocuklarının benlik saygısının azalmasına, değersizlik hissine ve depresyona neden oluyor.”
Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının %29’unda intihar düşüncesi, %21’inde intihar girişimi görüldüğünü belirten Dr. Bingöl, “Bazı kızlar, eşlerinden kaçarak ailelerine sığındığında geri gönderiliyor, hatta töre cinayeti adı altında yaşamları elinden alınıyor” dedi.
“Ekonomik ve kültürel gerekçelerle meşrulaştırılıyor”
Dr. Bingöl, erken yaşta evliliklerin nedenlerine ilişkin şunları söyledi:
“Bazı aileler, kız çocuklarını ekonomik yük olarak görüyor ve başlık parası için evlendiriyor. Bazı bölgelerde ise dini veya töresel gerekçelerle bu evlilikler meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Ayrıca, şiddet gören ya da tacize uğrayan çocuklar da çoğu zaman kendi rızaları dışında evlendiriliyor.”
Ailelerin eğitim düzeyinin yükselmesinin bu sorunun çözümünde belirleyici olduğunu vurgulayan Bingöl, “Eğitim arttıkça erken yaşta evlilik oranı düşüyor” ifadelerini kullandı.
“Toplumun tüm kesimleri elini taşın altına koymalı”
Çocuk yaşta evliliklerin yalnızca bireysel değil, toplumsal bir yara olduğuna dikkat çeken Dr. Bingöl, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çocuk evliliği, çok boyutlu bir sorundur. Çözümü için ailelerin, eğitim kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin birlikte hareket etmesi gerekir. Her çocuğun çocukluğunu yaşama hakkı vardır.”